10 zabluda o nezi kože i noktiju

Svakodnevno smo okruženi obiljem informacija o nezi kože i noktiju, kako bi što duže sačuvali njihovu lepotu i zdravlje. Postoji veliki broj zabluda i pogrešnih verovanja, čijom primenom možemo imati samo negativne efekte. Rešili smo da razbijemo baš te zablude.

Piše: dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije, DERMATIM

1. Sečenje zanoktica je dobro za lepši i zdraviji izgled noktiju.

Zanoktice (eponihijum) su delovi kože koji štite ćelije iz kojih raste nokatna ploča. Sečenje zanoktica se ne preporučuje jer može da ošteti ćelije, koje potom stvaraju deformisanu nokatnu ploču, a kao posledica može nastati i infekcija. Preporučuje se potapanje nokta u toplu vodu u trajanju od desetak minuta, a zatim blago potiskivanje zanoktica mekanim predmetom u obrnutom smeru od smera rasta nokta.

2. Vežbanje i zatezanje mišića na licu doprinosi mladjem i svežijem izgledu.

Pogrešno. Stalnim vežbanjem i zatezanjem mišića lica, stvaraju se dodatne linije i bore. Lice je jedini deo tela gde su mišići direkno vezani za kožu, bez postojanja ligamenata. Bore na koži lica su linije nastale usled pokretanja jake mimične muskulature.

3. Pore na koži lica se otvaraju i zatvaraju.

Potpuno pogrešno. Pore su otvori na površini kože koji omogućavaju sebumu da izlazi na površinu kože. Pore na licu mogu biti izrazitije kao posledica veće količine mrtvih ćelija na površini kože, genetike, ili kao posledica cedjenja bubuljica. Pilinzima kože lica odstranjuju se mrtve ćelije, kojima vizuelno dobijamo zatvoreni izgled pora.

4. Vitamin E smanjuje stvaranje ožiljaka.

Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže izgradnji struktura na koži, ali nema dokaza da ublažava formiranje ožiljaka. Radjena su istraživanja koja su čak dokazala negativan uticaj vitamina E na stvaranje ožiljaka.

5. Krastavci pomažu smanjenju otoka oko očnih kapaka.

Potpuna zabluda. Krastavci sadrže oko 90% vode zajedno sa inertnim vlaknima. Oni mogu imati efekat na hidriranje kože samo privremeno. Iste efekte dobili bi korišćenjem hladnih obloga.

6. Veći zaštitni faktor SPF daje dugotrajniju zaštitu od Sunca.

Zaštitni faktor SPF u kremama za sunčanje odnosi se samo na zaštitu kože od UVB zračenja. Koži koja je podložna oštećenju pod uticajem sunčevog zračenja, potrebna je fizička i hemijska zaštita i od ostalih štetnih efekata, kao i veća količina antioksidanasa. Zbog toga će kreme sa većim zaštitnim faktorima SPF dati samo lažni osećaj sigurnosti. SPF od 30% ima samo 2% više zaštite od SPF 50%. Za efikasnu zaštitu od Sunca potrebno je ponavljati nanošenje kreme na svakih dva sata.

7. Kreme sa kolagenom mogu nadoknaditi prirodni kolagen.

Ne postoje empirijski dokazi da nanošenjem krema sa kolagenom i elastinom te materije prodiru u dermis kože. Oni omogućavaju bolje vlaženje površnog sloja kože, ali bi samo primena kolagena u obliku injekcije, u dublje strukture kože, bila pouzdano efikasna.

8. Mineralna ulja su loša za kožu.

Netačno. Kozmetička mineralna ulja su efikasan sastojak u kozmetičkim proizvodima koji pomažu uklanjanju viška masnoće sa kože. Mineralna ulja pomešana sa kaolin-glinom su moćni proizvodi koji pomažu uklanjanju sebuma kod problematične kože. Više o mineralnim uljima pročitajte ovde.

9. Oštećenja kože i znaci starenja mogu se brzo i efikasno otkloniti kremama.

Ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Oštećenja na koži ne nastaju preko noći i ne mogu se magično popraviti. Možemo očekivati da prodje oko šest ciklusa obnove kože od oko 21 dana da bismo primetili bilo kakve rezultate.

10. Svi alkoholi u proizvodima za negu kože su loši.

Pogrešno. Neka jedinjenja koja sadrže alkohole mogu delovati kao emolijensi, koji sprečavaju gubitak vode sa površine kože. Cetil alkohol, benzil alkohol i oleil su primeri dobrih alkohola.