9 najčešćih zabluda o aknama

Akne predstavljaju često oboljenje lojnih žlezda, koje su prisutne kod oko 90% dečaka i devojčica u doba puberteta, kao i kod 5% odraslih osoba. Postoje brojne zablude i verovanja o tome kako akne sprečiti i lečiti, a većina od njih su pogrešna i često dovode i do pogoršanja stanja.

Piše: dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije, Dermatim

Zabluda broj 1 – Često pranje i čišćenje lica sprečiće pojavu akni.

Pogrešno. Agresivno pranje i preterano čišćenje lica isušuje i iritira kožu još više, pa dovodi do pogoršanja akni. U nastanku akni učestvuje genetska predispozicija i hormonski status, koji izazivaju pojačano lučenje sebuma, preterano stvaranje mrtvih ćelija koje zapušavaju pore, što vodi do formiranja mitisera i bubuljica. Bubuljice nisu posledica prljavštine i nečistoće prisutne na površini kože. Nekada preterano čišćenje i ceđenje lica može biti uzrok pojave mehaničkih akni. Najbolji način da se izbegne ovaj problem je nežno pranje lica dva puta dnevno toplom vodom i blagim čišćenjem.

Zabluda broj 2 – Akne su isključivo oboljenje adolescenata.

Akne predstavljaju oboljenje koje je karakteristično za doba adolescencije. Ipak, ponekad kod žena srednjeg životnog doba postoje akne, koje su posledica narušenog hormonskog disbalansa, policističnih jajnika ili tumora nadbubreznih žlezda. Takođe, i kod mlađe dece povišen nivo androgenih hormona, različitog porekla može dovesti do nastanka akni ranije nego u adolescentskom periodu.

Zabluda broj 3 – Šminka može uzrokovati pojavu akni.

Delimično tačno. Šminka nije osnovni uzročni faktor koji dovodi do nastanka akni. Tačno je samo da neki sastojci u kozmetičkim proizvodima, označeni kao „komedogeni“ mogu izazvati začepljenje pora na koži. Najbolje je koristiti proizvode koji sadrže nekomedogene sastojke.
Dodatak salicilne kiseline u proizvodima za šminku može imati čak i povoljno dejstvo na akne. Najvažnije je da se šminka detaljno ukloni se lica pre vežbanja ili pre odlaska na spavanje.

Zabluda broj 4 – Ceđenje bubuljica pomaže da one brže nestanu.

Pogrešno. Nestručno ceđenje bubuljica omogućava utiskivanje zapaljenog sadržaja sebuma u dublje slojeve kože i čini da akne duže traju. Kao posledica ceđenja lica mogu se javiti duboki ožiljci i trajni krateri. Najbolji način da rešite problem jeste da se obratite dermatologu koji će vam prepisati kreme sa benzoil peroksidom, koji omogućava brže sušenje bubuljica.

Zabluda broj 5 – Izlaganje sunčevoj svetlosti će poboljšati stanje akni.

Izlaganje Suncu može sakriti izgled akni neko vreme, ali i dovesti do oštećenja i isušivanja, koji signaliziraju koži da proizvodi više masnoća. Sunce na duži period, dovodi do pogoršanja akni, a povećava i sklonost ka razvoju raka kože kao i prevremeno starenje.

Zabluda broj 6 – Čokolada i masna hrana pogoršavaju stanje akni.

Uzroci nastanka akni jesu hormonski disbalans i genetika, tako da hrana nije osnovni uzročni faktor nastanka akni. Ipak, kod osoba koje već imaju bubuljice na licu, previše unošenja slatke hrane podiže nivo insulina u krvi, i na taj način remeti hormonski status i pogoršava akne na koži.

Zabluda broj 7 –  Isušivanje masne i problematične kože izlečiće akne.

Kada se koža preterano isušuje ona kompenzatorno prizvodi više sebuma. Suva koža je iritabilna, tako da se problem sa aknama samo može pogoršati. Najbolje je umereno korišćenje proizvoda za isušivanje kože a osnovni cilj je postizanje uravnotežene masnoće na površini kože.

Zabluda broj 8 – Pasta za zube pomaže nestajanju akni.

Pogrešno. Pasta za zube nema nikakvog uticaja na zapaljenje i stvaranje gnojanica na licu, koje su izazvane bakterijama i drugim uzročnim faktorima u formiranju akni, a leče se odgovarajućom terapijom za akne.

Zabluda broj 9 – Mineralna ulja su komedogena i pogoršavaju stanje akni.

Kozmetička mineralna ulja nisu komedogena. Da bi se na efikasan način uklonili masni čepovi sebuma u koži potrebne su supstancije u kozmetičkim proizvodima na bazi mineralnih ulja. Proizvodi na vodenoj bazi ne mogu ukloniti i istopiti čepove sebuma.

Više o aknama možete pročitati ovde.