Da li je štetno svakodnevno pranje kose?

Učestalost pranja kose treba da je individualna i zavisna od rada sebacealnih žlezda. Svakodnevno pranje nije štetno ako se koriste šamponi na kojima je naglašeno da su za svakodnevnu upotrebu. To su blago kiseli šamponi koji ne sadže sapune. Njihova uloga je da sačuvaju deo prirodne masnoće dlake tako da lojne žlezde ne bi dobijale informaciju da intenzivnije produkuju masnoću. Šamponi sa većim ph koriste se kod masne kose jer dovode do njenog intenzivnijeg isušivanja i ne treba ih koristiti svakodnevno.

Šamponi su kozmetska sredstva koja omogućavaju uklanjanje viška masnoće sa  korena dlake, kao i čestica prašine, mrtvih ćelija, peruti. Šamponima je zadatak  uklanjanje masnoće a da pri tome ne dovedu do isušivanja dlake i kože.

Svaka osoba ima različit potencijal za lučenje sebuma iako je broj sebacealnih žlezda vezanih za koren dlake univerzalan. Masnoća koju stvaraju sebacealne žlezde oblaže dlaku i poglavinu ne dozvoljavajući gubitak vode i njihovo oštecenje spoljnim uticajima. Danas je estetski neprihvatljiva masnoća kose kao i miris koji stvaraju lojne žlezde.

Kod osoba koje imaju perut šamponi protiv peruti preporučuju se 2x nedeljno. Ako je potrebno češće pranje izmedju koristiti šampone za svakodnevnu upotrebu.

Koren dlake nalazi se ispod kože poglavine. To je jedini deo dlake koji odredjuje debljinu dlake, brzinu rasta ili potencijal za opadanjem kose. Šamponi nemaju uticaj na rast kose ili njeno opadanje, vec hormoni, lekovi, ishrana ali agresivni šamponi mogu dovesti do isušivanja vlasi ili do pojave iritacije poglavine praćene crvenilom, svrabom i perutanjem.

Deca do puberteta imaju značajno slabiji rad sebacealnih žlezda i nemaju potrebu za svakodnevnim pranjem kose a njihovi šamponi su hipoalergijski.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM, Beograd