Kako se leče vaške?

Vaške izaziva parazit – pediculosis humanis capitis. Ifekcija se najčešće pojavljuje u zajednicama gde postoji blizak kontakt izmedju članova a to su najčešće obdaništa, škole, domovi i slično. Gotovo da ne postoji dete koje se nije tokom života lečilo od ove infekcije.

Nekada je bilo rasprostranjeno mišljenje da je najbolji lek kratko šišanje kose, medjutim danas postoje sredstva sa kojima se vrlo lako eliminiše infekcija. Šišanje kose se preporučuje samo kod izuzetno upornih infekcija.

Na prvom mestu koristi se Permetrin šampon ili losion 1%. On deluje na živu jedinku, dok na jajašca nema gotovo nikakav uticaj. To je razlog zbog koga je neophodno terapiju ponoviti za nedelju dana.

Losion je efikasniji od šampona jer je duže u kontaktu sa vlasi.

Lindan šampon koristi se kod dece koja imaju više od 6 godina i za njega važi isto pravilo. Ne sme se koristiti češće jer lako prodire kroz kožu i dospeva u centralni nervni sistem.

Nakon sprovedene terapije šamponom ne sme se koristiti regenerator za kosu jer on oblaže dlaku i ne dozvoljava adekvatan uticaj leka na vaš, pranje kose običnim šamponom može da se sprovede tek nakon 2 dana od terapije.

Posebnim češljem za odklanjanje vaši potrebno je očetkati kosu nakon sprovedene terapije. Sva garderoba i posteljina koju je moguće oprati treba da se opere a koja se ne pere potrebno je da se odloži tokom 2 nedelje u vakuum vrećama. Svaki predmet sa kojim je dete bilo u dužem kontaktu treba staviti pod topli tuš tokom 5 minuta, a kuću treba dobro usisati.

Ako se vaši pojave na trepavicama može se koristiti Petrolatum mast koja ne dozvoljava da vaš diše i koristi se 2x dnevno tokom 10 dana.

Za izuzetno otporne slučajeve postoje i lekovi koji se mogu prepisati u svrhu lečenja od ove vrste parazita.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd