Kako skinuti tetovažu?

 

Tokom života može se pojaviti veliki broj razloga za uklanjanje tetovaže. Malo bola ili mogućnost pojave diskretnih ožiljaka od uklanjanja tetovaže nekada je beznačajno u odnosu na opterećenje koje neželjena tetovaža čini.
Ako nosite znak voljene osobe a u životu vam je važna osoba sa drugim imenom ili vam tetovaža predstavlja problem na poslu treba se dobro edukovati o načinima uklanjanja, toku i eventualnim posledicama.
Postoji više načina na koje se mogu uklanjati tetovaže.

Lasersko uklanjanje tetovaže

Lasersko uklanjanje tetovaže podrazumeva prodiranje laserskog zraka u dubinu kože i razbijanje kompaktnih čestica boje u sitne fragmente. Ovaj proces ubrzava prirodan proces otklanjanja stranih čestica boje imunološkim sistemom.

Laseri imaju jednu talasnu dužinu koja može da eliminiše samo određenu grupu pigmenta. To je razlog zbog koga jedan laser ne može istovremeno da ukloni sve boje u jednoj šarenoj tetovaži. Ranije je bilo potrebno i do 2 godine da bi se postigao efekat potpunog ili delimičnog uklanjanja slike sa kože. Novije generacije lasera tu proceduru obavljaju značajno brže i preciznije. Nažalost ni najnovije generacije lasera ne mogu garantovati potpun uspeh i potpuno uklanjanje boje.

Neposredno nakon trtemana postoji blagi otok i osećaj žarenja tretiranog mesta, dan posle tremana najčešće se pojavljuje beličasta krastica. Nakon perioda perioda od 7 dana počinje beljenje tetovaže i traje narednih 4 do 6 nedelja. Broj tretmana je individualan i zavisi od vrste boje koja se koristila prilikom tetoviranja. Profesionalne boje su najlakše za uklanjanje laserom. Danas se i na tom polju prave promene, pa se tetovaže prave sa bojama koje su pogodne za uklanjanje laserima.

Više o uklanjanju tetovaže laserima možete pročitati ovde…

Dermoabrazija

Dermoabrazija je retko izvodljiva bez pojave ožiljaka. Kod većine tetovaža boja se nalazi u dermu tj. trećem sloju kože. Dermoabarazija je mehaničko uklanjanje kože dijamantskim šmirglama i kao metoda se često koristi kod opsežnih ožiljaka od akni ili dubokih bora. Kod tetovaža uklanjanje trećeg sloja kože mora biti praćeno pojavom različite pigmentacije kože ili ožiljaka.

Hirurško uklanjanje tetovaže

Uklanjanje tetovaže hirurškim putem ostavlja uvek jasan ožiljak. Ako su tetovaže male može biti prikladna metoda, ali ako su velike ožiljak neće biti estetski prihvatljiv.

Saliabrazija

Saliabrazija je veoma stara metoda šmirglanja kože i nanošenja soli na tretiranu regiju. Šmirglanjem se uklanjaju slojevi kože a so izvlači pigment crteža. Ožiljci su veoma česti a bol je takva da je ovo teško povezati sa medicinskim uklanjanjem pigmenta.

Uklanjanje tetovaža mezoterapijom

Mezoterapija ili ubrizgavanje aktivnih supstanci u kožu ne može da ukloni tetovažu ali može da ublaži pigment razbijajući kompaktnost čestica boje.

Nisu svi kandidati za uklanjanje tetovaže. Osobe koje su na tetoviranje odreagovale sa pojavom keloida ili hipertrofičih ožiljaka mogu očekivati još burniju reakciju tokom tretmana uklanjanja. Takodje, za proces uklanjanja tetovaža pacijent se mora naoružati strpljenjem i disciplinom. Tokom tretmana strogo je zabranjeno ljuštenje ili guljenje krasta i izlaganje suncu. Proces je višemesečni. Tokom svakog meseca, boje je sve manje na tretiranoj regiji. Moguća je pojava beličastih polja na mestima gde je bio pigment, kao i pojava hiperpigmentacije na tretiranoj koži (posebno kod tamnoputih osoba). Kompletno uklanjanje boje nekada nije moguće a nemoguće je i predvideti ishod pre započetog lečenja. Crne tetovaže imaju mnogo bolji ishod od crvenih ili žutih. Više puta prelažena tetovaža zahteva više tretmana da bi došlo do potpunog gubitka traga tetovaže.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd