Kako smanjiti tamne podočnjake i otok ispod očiju?

Uzroci nastanka tamnih podočnjaka i kesica ispod očiju su mnogobrojni a najčešći su:

 • Povećano nagomilavanje tamnog pigmenta melanina, koji je odgovoran za tamnu prebojenost oko očnih kapaka.
 • Gubitak masnog tkiva ispod oka koji prirodno nastaje sa godinama.
 • Oslabljena cirkulacija i zastoj krvi u malim venama u području oko očnih kapaka, koji je odgovoran za tamnu prebojenost i otoke tog područja.
 • Životne navike kao što je preterana konzumacija kofeina i duvana doprinose nastanaku tamnih kesica oko očiju.

tamni podočnjaci

Šta možete uraditi sami u vezi tamnih podočnjaka i kesica ispod očiju?

Za smanjenje tamnih podočnjaka savetujemo sledeće:

 • Dovoljno sna je vrlo lak način da se tamni kolutovi i otok oko očiju smanje, bez obzira na uzrok. Tokom sna organizam samostalno popravlja oštecenja ćelija koja su nastala na koži.
 • Izbegavanje alkohola i duvana jer njihova preterana konzumacija izaziva dehidrataciju kože, što tamne kolutove čini još više uočljivim.
 • Korišćenje krema za izbeljivanje kože, naročito ako je tamna prebojenost posledica nakupljanja melanina. Kreme koje sadrže retinol, hidrohinon, Kojic kiseline, zeleni čaj, vitamin C ili soju, mogu pomoći u uklanjanju tamnih podočnjaka. Da bi se postigao što bolji efekat, potrebno je izbegavati Sunce i koristiti kreme sa zaštitnim faktorima najmanje spf 30+.
 • Vitamin K i mentol. Korišćenjem proizvoda za negu kože sa dodacima ovih sastojaka mogu se postići zadovoljavajući rezultati.
 • Korektor za pokrivanje tamnih podočnjaka mora biti za nijansu svetliji od ostale kože lica. Najbolji su korektori koji sadrže i zaštitne faktore, makar spf 15+. Ako je koža masna i sklona aknama mogu se koristiti korekori bez ulja.

Saveti za smanjivanje otoka oko očnih kapaka:

 • Hidratacija kože. Dermatolozi savetuju uzimanje dovoljne količine tečnosti, koja ce omogućiti bolji rad i metabolizam ćelija kože oko očiju.
 • Smanjenje unosa soli jer preterano unošenje soli omogućava zadržavanje telesnih tečnosti u predelu oko očiju. Najbolje je smanjiti dodavanje soli tokom pripreme hrane.
 • Držanje hladnih obloga od zelenog čaja oko očiju, smanjiće otoke. Stručnjaci savetuju i maske od svežih krastavaca ili smrznutog graška i šargarepe.

Medicinske procedure

Ako navedene mere ne dovedu do zadovoljavajućih rezultata, na raspolaganju vam stoje i pouzdane medicinske procedure.

Karboksiterapija

Za uklanjanje tamnih podočnjaka preporučujemo karboksiterapiju, kojom se pod kontrolom dermatologa vrlo efikasno uklanjaju tamni podočnjaci i kesice ispod očiju. Najčešće je potrebno oko pet tretmana karboksiterapijom – ubrizgavanja medicinskog CO2 u predeo oko očnih kapaka, čime se poboljšava prirodna cirkulacija tog predela. Više o karboksiterapiji saznajte ovde.

Mezoterapija

Karboksiterapija se može kombinovati i sa mezoterapijom, kojom se u kožu ovog predela ubrizgavaju aktivne supstance koje zatežu kožu, poboljšavaju hidrataciju, uklanjaju otoke kao i pigmentaciju.

Hijaluronski fileri

Popunjavanje predela oko očiju hijaluronskim filerima je takodje metoda izbora naročito ako je uzrok kesica ispod očiju gubitak masnog tkiva.

Sve preporučene medicinske procedure možete obaviti u našoj ordinaciji.

dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd