Nega kože tokom trudnoće

Kada se žena nalazi u drugom stanju najčešće je svesna činjenice da sve što unese ili ne unese u organizam može imati uticaj na razvoj njenog ploda. Ista svest bi trebalo da postoji i za sve što se tokom trudnoće stavlja na kožu. Većina ljudi veruje da ako na proizvodu piše da je 100% prirodan to ujedno znači i da je siguran. To nije uvek tačno, pogotovo kada je reč o trudnoći.

Koža je najveći ljudski organ i ima veliku sposobnost resorpcije materija koje se na nju nanesu. Visok nivo hormona progesterona i estrogena u trudnoći kao i postojanje ploda sa svojim antigenima vrlo često mogu biti podsticaj različitih nelagodnih promena na koži buduće majke.

Kako bi se mogući problemi sprečili, u svakodnevnoj nezi kože potrebno je koristiti kreme i losione koji mogu pomoći rešavanju i sprečavanju eventualnog problema a da tom prilikom ne ugroze zdravlje ploda.

Fleke na licu i trudnoća

Fleke na licu su česta komplikacija trudnoće i veliki estetski problem kod žene. Najčešće korišćena supstanca za uklanjanje fleka jeste hidrohinon. Hidrohinon je jedan od najopasnijih sastojaka koji se nalazi u kozmetičkim proizvodima i u velikoj meri se resorbuje kroz kožu a ima veoma štetno dejstvo na buduće zdravlje ploda. Treba ga izbegavati tokom trudnoće.

Druga često korišćena supstanca u rešavanju problematike fleka jeste tretinoin (sintetički vitamin A). Postoji velika polemika oko toga da li se resorpcijom tretinoina kroz kožu njegov molekul menja do te mere da ne može imati uticaj na plod, medjutim obzirom na jasne dokaze da tablete koje sadrže tretinoin imaju teratogeno dejstvo (oštećuju razvoj ploda) i ova supstanca je strogo zabranjena kako u tabletama tako i u kremama.

Derivati tretinoina vrlo su rasprostranjeni u preparatima za lečenje akni. U trudnoći, zbog velikih hormonskih promena pacijenti mogu doživeti potpuno povlačenje akni ili veliko pogoršanje stanja. Tokom tog perioda potrebno je koristiti samo terapiju prepisanu od strane dermatologa jer je većina supstanci koje rešavaju problematiku akni strogo zabranjena u trudnoći. Treba izbegavati klindamicin losion ili gel, miksture koje sadrze antibiotik amracin i kortikosteroide. Benzoil peroxid može da se koristi samo na ograničenim površinama. Takodje, adapalen, tazaroten i izotretinoin strogo su zabranjeni.

Nega kože tela i prevencija nastanka strija tokom trudnoće

Pojava strija tokom trudnoće smatra se hormonski uslovljenom pojavom uglavnom odredjenom genetskom predispozicijom žene. Pucanju kože, pored hormona, doprinosi ubrzano rastezanje kože zbog povećanja veličine stomaka i rasta grudi. Jedina prevencija jeste održavanje adekvatne vlažnosti i masnoće kože kao i blaga masaža kože preparatima protiv strija.

Na tržištu postoji širok spektar preparata protiv strija sa različitim sastavima. Obzirom da ih treba nanositi više puta u toku dana, čime se njihova resorpcija značajno povećava, treba obratiti pažnju na naznaku da je odredjeni preparat predvidjen za upotrebu u trudnoći.

Retinoidi u trudnoći

Retinoidi se nalaze se u većini antiaging proizvoda a preveniraju propadanje kolagena. To je grupa supstanci koju treba izbegavati u kremama za negu lica ili tela ako ste u drugom stanju. Može se naći na etiketi kao: adapalen, retin a, retinoic acid, retinol, retinyl linoleat, retinyl palmitat. Posebno im je visoka koncentracija u losionima za tretmane već nastalih strija.

Salicilna kiselina i trudnoća

Salicilna kiselina je blaga kiselina koja se u malim procentima nalazi u većini proizvoda koji tretiraju problematičnu i masnu kožu. Rastvara se u masnoći što joj omogućava da prodire duboko u kožu i čisti pore. Salicilna kiselina pripada grupi aspirina što joj daje i protivupalno dejstvo.

Bezbednost salicilne kiseline za trudnice je zavisna je od kiselosti proizvoda kao i količine koja se koristi tokom dana. Visoke doze salicilata kada se uzimaju u tabletama dovode do ostećenja ploda. Male količine aplikovane na kožu smatraju se sigurnim, a bezbedno je koristiti proizvode koji nemaju više od 2% salicine kiseline.

Ako je koža oštećena resorpcija je veća i u tim situacijama se ne savetuje korišćenje. Hemijski pilinzi sa salicilnom kiselinom zabranjeni su u trudnoći jer se u ovim procedurama koriste visoke koncentracije salicilne kiseline. Ako je piling neophodan potrebno je da ga sprovodi stručno lice.

Voćne kiseline i trudonoća

Voćne kiseline AHA, glikolna i mlečna kiselina dozvoljene su u trudnoći. Vrlo su čest sastojak krema za negu lica i tela kao i preparata za prevenciju nastanka strija.

Pilinzi sa navedenim kiselinama ne savetuju se tokom trudnoće izuzev ako nisu neophodni, isključivo zbog mogućnosti nastanka reaktivne pigmentacije. Više o pilinzima pročitajte ovde.

Fitoestrogeni i trudnoća

Fitoestrogeni se smatraju bezbednim za korišćenje u trudnoći i često se nalaze u sastavu preprata za prevenciju strija, medjutim, njihova dugotrajna upotreba još uvek nije u potpunosti ispitana. Ono što je poznato jeste da mogu doprineti stvaranju pigmentacije na licu kao i pojave bubuljica.

Fitoestrogeni se na deklaracijama mogu naći pod pojmovima: lecitin, fosfatidilholin, soy ekstrakt, vegetable protein.

Parabeni tokom perioda trudnoće

Parabeni su konzervansi koji se nalaze u gotovo svim kozmetskim proizvodima. Vrlo su česti alergeni a njihova resorpcija je izuzetno velika. U organizmu se mogu ponašati kao molekuli estrogena.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što su parabeni otkriveni u tkivu karcinoma dojke a u većoj koncentraciji u semenoj tečnosti čine sprematozoide manje aktivnim. Još uvek se vrše detaljna ispitivanja ovih supstanci, ali se na tržištu već mogu naći dezodoransi i kreme na kojima je naglašeno da ne sadrže parabene.

Hemijski depilatori – kreme za depilaciju

Uklanjanje dlaka hemijskim depilatorima smatra se bezbednim tokom trudnoće. Komplikacija može nastati sa preosetljvošću koja ne mora postojati pre trudnoće. Preporučuje se test koji se obavi na maloj površini kože 24 do 48h pre nego se predje cela površina nogu.

Kreme za zaštitu od Sunca i trudnoća

Zaštita od Sunca je izuzetno važna tokom trudnoće. Supstance kao sto su titanium dioksid i cink oksid su supstance koje čine dobru zaštitu a ne resorbuju se u krvotok. Sadrzaj oxybenzona vezuje se za smanjenje težine ploda pa ga treba izbegavati.

Šminka i trudnoća

Šminka u trudnoći većinom se smatra bezbednom. Treba obratiti pažnju da li na tečnom puderu piše da sadrži nešto od retinoida. Mineralni puderi su poželjniji nego tečni jer ne prolaze kroz pore lica i ne ostavljaju prostor za resorpciju.

Lakiranje noktiju i trudnoća

Lakiranje noktiju nije zabranjeno u trudnoći. Prema nekim studijama acetoni mogu negativno uticati na trudnoću. Obzirom da nema dovoljno studija za štetnost lakova za nokte savetuje se da se ove supstance upotrebljavaju u dobro provetrenim prostorijama kao i da se nanosi samo jedan sloj laka za nokte.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd