O tretmanu karboksiterapijom

Karboksiterapija je medicinska procedura u kojoj se ugljen-dioksid koristi u terapijske svrhe. Tokom tretmana aplikacijom sterilnog medicinskog CO2 gasa u kožu ili masno tkivo daje se signal nedostatka kiseonika i organizam u nekoliko minuta aplikovan ugljen-dioksid zamenjuje kiseonikom na potpuno prirodan način. Rezultat tretmana karboksiterapijom je sličan barokomori ali efekat karboksiterapije traje 7 dana za razliku od barokomore u kojoj je kiseonik prisutan u većoj koncentraciji samo dok smo u kapsuli.

Obzirom da je ugljen-dioksid potpuno prirodan gas koji organizam stvara tokom uobičajenih metaboličkih procesa ne postoji mogućnost alergijske reakcije. Aplikacija ugljen-dioksida se vrši posebnim aparatima uz strogu kontrolu pritiska i količine gasa koja se aplikuje. Tokom tretmana pacijent može osećati blag pritisak a neposredno nakon tretmana tretirano polje ostaje blago crveno zbog provećanog protoka krvi i kiseonika.

Tokom tretmana karboksiterapijom, povećava se i koncentracija grow faktora (vascular endothelial growth factors), stvara se nova mikrocirkulacija, povećava limfna drenaža tkiva, povećava se produkcija kolagena a sa aplikacijom u masno tkivo razbijaju se masne ćelije i tope nakupljene masne naslage. Najčešće indikacije za karboksiterapijuterapiju su opuštena i istanjena koža, vidne široke strije, tamni podočnjaci, lokalizovani masni jastučići posebno podvaljka i podočnjaka.

Primena karboksiterapije

Tamni podočnjaci mogu biti posledica loše cirkilacije, ili genetske predispozicije. Nakon tretmana karboksiterapijom nataložen kiseonik izbeljuje kožu a pojačana mikrocirkulacija čini ovaj efekat dugotrajnim. Ako se istovremeno tretira masno jastuče u podočnjaku gas se aplikuje i u kožu i ispod nje u masno tkivo. Tako dobijamo efekat i na kvalitetu kože i na smanjenju veličine kesice podočnjaka. Za postinut efekat potrebno je održavanje jednom ili dvaput godišnje.

Aplikacijom gasa duž mandibularne kosti dobija se efekat blagog face lifta. Najizražajniji efekat vidan je na podvaljku a posebno na opuštenoj koži vrata. Moguće je koristiti karboksiterapiju na svakom delu tela gde je potrebno stvoriti novi kolagen i koži dati svežiji i mladji izgled.

Poznato je da nakon 40. godine stvaramo 50% manje kiseonika što ćelijama značajno otežava regeneraciju. Kako su vitalni organi prioritet za snabdevanje kiseonikom koža dobija značajno manje količine kiseonika i sklonija je starenju i opuštanju. Aplikacijom ugljendioksida u kožu snažno se pojačava mikrocirkulacija a koža dobija novi, prirodan kolagen i novi izgled.

Smanjena cirkulcija i limfna drenaža uzroci su nakupljanja toksina i stvaranja celulita u podkožnom tkivu. Metodom karboksiterapije vrši se i limfna drenaža, kidaju se fibrozne pregrade izmedju masnoće i kože, redukuje izgled pomorandžine kore.

Tretman mezoterapije se vrlo često kombinuje sa karboksiterapijom i metode zajedno daju odlične rezultate.

Broj tretmana karoksiterapijom

Broj tretmana je zavistan od željenog rezultata. Preporučuje se 4 do 8 tretamana, svaki se obavlja jednom u 7 dana do 2 nedelje a efekti tretmana su kumulativni. Svaki tretman daje bolji rezultat od predhodnog. Već nakon 5 minuta aplikovan ugljen-dioksid se zameni kiseonikom i pacijenti se mogu vratiti uobičajenim aktivnostima bez ikakvog perioda oporavka.

Karboksiterapija je potpuno bezbedna, prirodna i efikasna metoda podmladjivanja kože, poboljšanja periferne cirkulacije i smanjenja celulita i lokalizovanih masnih naslaga.

Više o karboksiterapiji možete pročitati ovde.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM, Beograd