Ulja za negu kože lica i tela

Ulja se koriste vekovima zbog svoje lekovitosti i za odrzavanje lepote kože. Postoje brojne prednosti korišćenja ulja za negu lica i tela, ali je potrebno prilagoditi ih odgovarajućem tipu kože. Biljna i eterična ulja neguju i hrane kožu zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina, vitamina, lecitina i flavonoida.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je najbolje za masnu i aknama sklonu kožu zbog visokog sadržaja laurinske kiseline, a to ulje sadrži i antibakterijske komponente. Ipak, preterana upotreba kod osoba sa normalnom kožom može dovesti do preterane suvoće kože lica i tela.

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je blagotvorno za opekotine i prilikom zaceljivanja svake rane na koži. Smanjuje upalne procese i podstiče razvoj novih ćelija kože.

Arganovo ulje

Arganovo ulje je najbolje za suvu kožu zbog visokog sadrzaja vitamina E, linoleinske kiseline i karotena. Zbog blagog antizapaljenskog i regenerativnog svojstva može se koristiti i za nežnu dečiju kožu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je poznato po svojim višestrukim blagotvornim svojstvima. Izuzetno je bogato vitaminom A i vitaminom E. Korisno je za suvu kožu kojoj daje mekoću i sjaj.

Bademovo ulje

Bademovo ulje je korisno za kožu žena koje doje, brzo oporavlja suvu i ispucalu kožu, bogato je hranljivim materijama i vitaminom E. Ovo se ulje inače jako dobro apsorbuje kroz kožu i često se koristi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju raznih krema.

Kakao buter

Kakao buter je efikasna opcija za lečenje modrica i ožiljaka jer poboljšava ćeliijski metabolizam i kapilarnu cirkulaciju. Koristi se i za smanjivanje bora i pospešuje hidrataciju kose i poglavine.

Ulje od susama

Ulje od susama sadrži vitamine A, B1, B6 i E. Dobra mu je osobina i visoka stabilnost zbog velikog sadržaja antioksidansa sezamola. Ulje od susama pogoduje suvoj koži i problemima kao što su psorijaza i ekcemi

Palmino ulje

Palmino ulje je karakteristične crvene boje i sadrži vitamine A i C kao. Što je ulje crvenije, sadrži više beta karotena koji je izvor vitamina A. Ovo ulje je jedan od baznih sastojaka za proizvodnju krema u kozmetičkoj industriji.

spec.dr Sladjana Cvejić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd