Full facelift hijaluronom

Full facelift ili podizanje volumena celog lica i ispravljanje bora ne mora podrazumevati hirurške procedure. Hijaluronom – hijaluronskim filerima, potpuno bezbedno i bez perioda oporavka može se postići rezultat približan hirurškim zahvatima.

Vrlo često hirurška procedura podizanja volumena lica može dovesti do gubitka prirodnog izgleda osobe a da pri tome ne dovede do željenog i planiranog rezultata. Pravovremenom upotrebom hijaluronskih filera tonus kože i mišića lica se zadržava tokom celog života, pa se samim tim i potreba za hirurškim procedurama značajno smanjuje ili odlaže.

hijaluronski fileri, hijaluron

Karakteristike starenja kože lica

Jedna od prvih i osnovnih karakteristika starenja kože lica jeste gubitak masnih jastučica koji predstavljaju potporu kože i mišića na licu. Ta promena nije uslovljena variranjem u kilaži a dovodi do pojave umornog i ispijenog izraza lica, kao i do vidnog viška kože.

Druga karakteristika starenja je istanjivanje kože, koje se može nadoknaditi tanjim molekulima hijaluronske kiseline a bez dodavanja volumena.

Treća karakteristika starenja jeste istanjivanje mišica i menjanje oblika koštanog tkiva, što je teško kompenzovati bilo kojom metodom.

Hijaluron

U početku, hijaluronska kiselina bila isključivo supstanca koja je popunjavala bore, posebno tzv nazolabijalne bore tj bore koje se prostiru od ivice nosa do uglova usana. Proizvodnja različitih veličina molekula hijalurona kao i varijacijama njihove gustine omogućeno je kompenzovanje gubitka volumena lica. Popunjavanje bora i nadoknada volumena daje dugotrajan i prirodan izgled nakon tretmana. Veliki strah pacijenata da ne izgledaju kao pojedine javne ličnosti vrlo lako se može eliminisati sa umerenom aplikacijom filera samo tamo gde je tkivo prirodno izgubilo na volumenu. Da bi se u potpunosti razumeo benefit ove procedure treba se podsetiti da je hijaluron polisaharid koji se prirodno nalazi u našoj kozi. Ta činjenica omogućava da nakon procedure lice izgleda potpuno prirodno i meko a sposobnost hijaluronske kiseline da snažno vezuje vodu koži daje dodatnu elastičnost i hidriranost tkiva koje je obuhvaćeno tretmanom.

Tretman hijaluronom

Tokom tretmana mogu se koristiti različite tehnike aplikacije. U početku se hijaluron aplikovao isključivo iglom, poštujući anatomske karakteristike lica i prateći prolaze velikih krvnih sudova. Poslednjih godina sve više se koristi kanila, tj tupa igla koja na svom krajnjem delu ima otvor kroz koji se istiskuje gel. Oblina vrha kanile ne dozvoljava kidanje krvnih sudova pa je tako aplikacija hijalurona postala procedura koju je moguće uraditi za vreme ručka i vratiti se na posao bez modrica. Odredjene delove lica, poput predela ispred ušiju ili mandibularne kosti gotovo je nemoguće uraditi bez kanile. Kanila omogućava da se samo iz jedne tačke ulaska na licu moze izvršiti podizanje obrva, popunjavanje obraza, podizanje jagodica ili popuniti predeo ispod uglova usana. Takvim pristupom omogućeno je uraditi kompletan face lift hijaluronom. Neke tačke na licu nije moguće je uraditi samo kanilom, već je neophodno kombinovati sa aplikacijom klasične igle.

Hijaluron ne može u potpunosti zameniti hirurške procedure podmladjivanja, kao što i hirurško podizanje lica (face lift) vrlo često nije kompletno bez nadoknade volumena tkiva hijaluronom. Hijalurosnki fileri su već nekoliko godina mudra alternativa hirurškom podmladjivanju a mogu biti i njen značajan dodatak ili korekcija.

Više o hijaluronskim filerima možete pročitati ovde.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM, Beograd

Dodatna edukacija Dr Svetlane Djurišić tokom dosadašnje prakse vezana za tehnike aplikacije hijaluronskih filera:

2009:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Restylane
2010:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Teosyal
2011:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Juvederm
2011:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Dr Mauricio de Maio
2012:  sertifikat zvaničnog edukatora za hijaluronske filere Juvederm/Allergan – Dr Iñigo de Felipe
2012:  sertifikat za lifting lica hijaluronom – Dr Iñigo de Felipe
2012:  edukacija za eksperta hijaluronskih filera, anatomija lica i rešavanje komplikacija – Dr Gregor Wahl, Dr Mauricio de Maio, Dr Koenraad de Boulle, Dr Herve Raspaldo, Dr Lakhdar Belhaouari
2013:  Allergan/Juvéderm® – VOLBELLA®, VOLUMA®, VOLIFT® – nadoknada volumena lica – Dr Massimo Signorini, Dr Koenraad de Boulle, Dr Lakhdar Belhaouari, Dr Herve Raspaldo, Dr Mauricio de Maio, Dr Sebastien Pierre, Dr Wolfgang G Phillip-Dormston
2013:  Restylane – Prof.Dr Giovanni Salti
2013:  Allergan Expert Forum – Vycroos® Collection – Dr Mauricio de Maio
2014:  Allergan – Facial aesthetics trainer
2015:  Allergan Mentoring Programme – Vycross versatility workshop – Dr Radina Denkova
2015:  Allergan Medical Institute Leaders meeting – Introduction to the MD Codes – Dr Mauricio de Maio
2015:  AMEC 2015, scientific program – Sabine Zenker MD, Ali Pirayesh MD, Ines Verner MD, Claude Dalle MD