Hemijski piling

Hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta i strukture kože tokom dugog vremenskog perioda. Efekti koji se dobijaju korišćenjem hemijskih pilinga još uvek su zlatni standard u odnosu na sve druge metode podmladjivanja kože.

hemijski piling

Hemijski piling lica je medicinski tretman u toku kojeg obučeni lekar na kožu nanosi rastvore određenih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože. Ovaj postupak omogućava obnavljanje uklonjenog sloja novim i zdravijim slojem kože.

Kada je hemijski piling efikasna metoda?

Hemijski pilinzi su efikasna metoda kod pigmentacija na koži (mrkih mrlja) izazvanih Suncem ili drugim faktorima, akni i crnih komedona, finih bora, ožiljaka nastalih nakon akni ili grube kože nastale usled oštećenja Suncem ili zbog starosti.

Na kojim delovima tela se mogu raditi hemijski pilinzi?

Hemijski pilinzi mogu se raditi na licu, vratu, šakama, rukama i nogama. U zavisnosti od dubine, mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki hemijski pilinzi i duboki hemijski pilinzi.

Koje se vrste hemijskog pilinga najčešće primenjuju?

Na osnovu dosadašnjeg iskustva u našoj ordinaciji najčešće se primenjujemo sledeće vrste pilinga:

Hemijski pilinzi voćnim kiselinama

U zavisnosti od koncentracije hemijski pilinzi voćnim kiselinama mogu biti blagi (20% glikolna kiselina) kojima se uklanja masnoća i poboljšava izgled kože, ili srednje jaki (do 70% glikolne kiseline) koje sprovodi obučeno lice u cilju lečenja određenih stanja na koži. Pilinzi sa AHA kiselinama su značajno ubrzavaju lečenje akni. Blage voćne kiseline uklanjaju masni sloj kože i oslobadjaju pore izumrlih ćelija. Time se olakšava dejstvo aktivnih supstanci koje se koriste u lečenju akni. Izuzetak je terapija Roakutanom kod koje se ne preporučuje upotreba pilinga.

U nasoj ordinaciji se takodje koriste pilinzi kompanije Neostrata sa voćnim kiselinama, Easy phitic i Vitalise peel.

Neostratini pilinzi spadaju u najbolje pilinge sa voćnim kiselinama. Kombinuju se pilinzi sa 35%, 50% i 70% voćnih kiselina. Značajan efekat je vidljiv već posle prvog tretmana. Ovi pilinzi su posebno pogodni za masnu kožu i kod postojanja dugotrajnog crvenila od ožiljaka. Radi se jedan piling mesečno a četiri dana nakon procedure postoji blago perutanje lica. Fotoprotekcija (zaštita od Sunca) je obavezna.

Vitalise peel pilinzi

Vitalise peel su blagi pilinzi, koji se mogu obavljati u pauzi od posla. Sastojak ovih pilinga su voćne kiseline, salicilna kiselina ali i visoka koncentracija retinola, najvažnije supstance kada je podmladjivanje kože u pitanju. Salicilna kiselina ima protivupalno i antiseptično dejstvo na epitel.

Neposredno nakon ovih pilinga postoji blago crvenilo. Narednih dana prisutna je manje izražena suvoća kože. Perutanje je gotovo neprimetno i traje do 4dana.

Ovakvi pilinzi se obavljaju jedan put u tri nedelje a nakon serije od četiri tretmana značajno se popravlja kvalitet kolagenih vlakana a koži vraća hidriranost i svežina. Posebno su pogodni kod osoba koje se puno izlažu Suncu, kao i kod pušača.

Easy phitic pilinzi

Easy phitic su pilinzi sa kombinacijom voćnih kiselina: glikolne, mandelične i laktične.

U našoj ordinaciji hemijski pilinzi se kombinuju sa kozmetičkim tretmanima čišćenja lica. Omogućavaju bolju penetraciju aktivnih supstanci u kožu. Ukoliko se koriste kod osoba sa masnom i problematičnom kožom kombinuju se sa aktivnim supstancama koje razlažu mitisere i smiruju upalu. Kod zrele kože nakon ovog pilinga se koriste maske sa koncentrovanim faktorima rasta i vitaminima.

Hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom (TCA)

Ovo je hemijski piling veće jačine koju primenjuju isključivo dobro obučeni lekari. TCA piling spada u grupu pilinga srednje dubine i koristi se za lečenje ožiljaka, finih bora, proširenih pora i oštećenja kože od Sunčevog zračenja. Upotrebljavaju se pilinzi sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline u zavisnosti od stanja kože pacijenta. Funkcija ove kiseline nije samo u uklanjanju površnog sloja kože, već i u stimulaciji fibroblasta, ćelija odgovornih za stvarajnje kolagena i elastina.

Ovi pilinzi daju najbolje rezultate u tretmanu podmladjivanja kože i uklanjanja ožiljaka. Period oporavka od procedure je 7 dana. Zavisno od stanja kože koja se tretira navedeni pilinzi mogu se kombinovati sa drugim vrstama pilinga ili drugim procedurama, o čemu odlučuje dermatolog.

Koliki broj hemijskih pilinga je potreban?

Broj tretmana zavisi od tipa i težine oštećenja kože, odnosno stanja kože koja se tretira. Neki pacijenti su zadovoljni samo sa jednim hemijskim pilingom, ali najčešće je neophodno od 3 do 6 ponavljanja za dobijanje maksimalnog efekta. Blaži hemijski pilinzi glikolnom kiselinom mogu se ponavljati na 7 do 14 dana, dok se dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom mogu ponavljati na 4 do 6 nedelja.

Koji su neželjeni efekti hemijskih pilinga?

Površni, blaži pilinzi glikolnom kiselinom, osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju značajnije neželjene efekte ukoliko se primene na stručan način. Dublji pilinzi glikolnom i trihlorsirćetnom kiselinom su efikasniji u uklanjanju pigmentacija, ožiljaka i bora, ali zahtevaju posebnu negu i brigu o koži pre i posle pilinga a neželjeni efekti značajno zavise od saradnje i disciplinovanosti pacijenta.

Najčešći neželjeni efekat procedure hemijskih pilinga je moguća pojava pigmentacije nakon pilinga zbog neadekvatne zašitite od sunčevog zračenja tokom regeneracije kože nakon izvršenog tretmana.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog