Hijaluronska kiselina

Hijaluron – hijaluronska kiselina ili hijaluronski fileri se najčešće koriste za popunjavanje bora na licu i vratu, za lifting lica, podizanjem i popunjavanjem jagodica kao i za hidrataciju i ispravljanje neravnina na koži celog lica.

hijaluron beograd

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu ljudske kože i čini kožu elastičnom i čvrstom. Hijaluron ima veoma slične efekte kao i kolagen ali efekti ubacivanja hijaluronske kiseline traju znatno duže. Reakcije organizma na hijaluronsku kiselinu su izuzetno retke.

Da li je tretman hijaluronskom kiselinom bezbedan?

Hijaluronska kiselina je nov preparat koji je dobio dozvolu za upotrebu u dermatologiji 2003. godine posle brojnih kliničkih studija na velikom broju pacijenata i koristi se već čitavu deceniju. Reakcije na hijaluronsku kiselinu znatno su ređe od reakcija na kolagen a rezultati traju duže (kolagen 3-4 meseca a hijaluronska kiselina 12-18 meseci, u zavisnosti od regije koja je njom tretirana). Nova Vycross tehnologija hijalurona traje najmanje 18 meseci.

Tretman hijaluronom je potpuno sigurna procedura, jer je hijaluron i inače prirodan sastojak kože. Hijaluronska kiselina nije napravljena od životinjskog ili humanog materijala, pa stoga nema rizika od infekcije, a rizik od prolazne alergijske reakcije je veoma nizak, tj. one se javljaju veoma retko.

Kako izgleda tretman hijaluronskim filerima?

Uz pomoć specijalne igle i injekcije, hijaluronska kiselina se ubacuje u kožu u cilju izravnjavanja bora lica, pre svega bora oko usana (nazolabijalnih bora), opuštenih uglova usana ili za popunjavanje ožiljaka. Sama procedura ubrizgavanja hijalurona nije prijatna, zbog čega se primenjuje lokalna anestezija kojom se bol prilikom intervencije eliminiše a procedura se lako podnosi.

Tretman hijaluronom traje od 20 do 60 minuta i pacijent se odmah nakon tretmana može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Koji su neželjeni efekti tretmana hijaluronskom kiselinom?

U prvih 24 časa na mestu injekcije pojavljuje se ponekad blagi otok. Kod nekih pacijenata može se javiti modrica koja posle nekoliko dana prolazi. Veoma retko, na mestu injekcije može se stvoriti otvrdnuće i crvenilo kao posledica alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu, ali se ova reakcija može uspešno tretirati i prolazne je prirode i najčešće ne remeti normalan izgled lica.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM

 

Dodatna edukacija dr Svetlane Djurišić tokom dosadašnje prakse vezana za tehnike aplikacije hijaluronskih filera:

2009:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Restylane
2010:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Teosyal
2011:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Juvederm
2011:  sertifikat za napredni rad sa hijaluronskom kiselinom – Dr Mauricio de Maio
2012:  sertifikat zvaničnog edukatora za hijaluronske filere Juvederm/Allergan – Dr Iñigo de Felipe
2012:  sertifikat za lifting lica hijaluronom – Dr Iñigo de Felipe
2012:  edukacija za eksperta hijaluronskih filera, anatomija lica i rešavanje komplikacija – Dr Gregor Wahl, Dr Mauricio de Maio, Dr Koenraad de Boulle, Dr Herve Raspaldo, Dr Lakhdar Belhaouari
2013:  Allergan/Juvéderm® – VOLBELLA®, VOLUMA®, VOLIFT® – nadoknada volumena lica – Dr Massimo Signorini, Dr Koenraad de Boulle, Dr Lakhdar Belhaouari, Dr Herve Raspaldo, Dr Mauricio de Maio, Dr Sebastien Pierre, Dr Wolfgang G Phillip-Dormston
2013:  Restylane – Prof.Dr Giovanni Salti
2013:  Allergan Expert Forum – Vycroos® Collection – Dr Mauricio de Maio
2014:  Allergan – Facial aesthetics trainer
2015:  Allergan Mentoring Programme – Vycross versatility workshop – Dr Radina Denkova
2015:  Allergan Medical Institute Leaders meeting – Introduction to the MD Codes – Dr Mauricio de Maio
2015:  AMEC 2015, scientific program – Sabine Zenker MD, Ali Pirayesh MD, Ines Verner MD, Claude Dalle MD

 

pogledaj video – Jabuka na dan / Botoks i hijaluron