Karboksiterapija

Karboksiterapija je medicinska procedura tokom koje se u kožu ili potkožno tkivo ubrizgava sterilan medicinski gas – ugljen dioksid CO2. Ugljen dioksid je gas koji se prirodno oslobadja iz našeg organizma tokom procesa disanja i kao takav ne može izazvati alergijske ili bilo kakve druge neželjene reakcije. Tokom laparoskopije koriste se stotinama puta veće doze ovog gasa bez ikakvih posledica na organizam.

Karboksiterapija se na različitim programima vrlo uspešno primenjuje za redukciju strija, stimulaciju kolagena i elastina a samim tim i za zatezanje tkiva, posvetljenje i umanjenje podočnjaka, kao i redukaciju lokalizovanih masnih naslaga i celulita.

karboksiterapija

Do tridesete godine snabdevanje naše kože kiseonikom opada za 25% a do četrdesete za 50% na račun adekvatnog snabdevanja unutrašnjih organa kiseonikom. U nedostatku kiseonika ćelije kože se teže obnavljaju i imaju smanjenu funkciju stvaranja kolagena i elastina, što vodi gubitku tonusa naše kože.

Da li je kaboksiterapija nova procedura?

Ova procedura koristi se još od 1930. godine u francuskim banjama kada se u bazene ubrizgavao ugljen dioksid kako bi se pojačala cirkulacija i ubrzalo zarastanje venskih rana kod pacijenata. Dvadeset godina kasnije, 1950.godine, počinje primena karboksiterapije u kardiologiji ubrizgavanjem gasa direktno u potkožno tkivo kod osoba koje imaju problematičnu cirkulaciju i povećane masnoće u krvi. Daljom primenom primećeno je da je koža tretiranih pacijenata značajno boljeg kvaliteta na mestima gde je gas aplikovan. Tako 1993. godine karboksiterapija postaje jedna od osnovnih procedura u estetskoj medicini.

Kakav je princip tretmana karboksiterapijom?

Ubrizgavanjem ugljen dioksida u zonu ispod kože razvija se kisela sredina koja je signal našem organizmu da tkivu u tretiranoj regiji obezbedi kiseonik i nataloži prirodne faktore rasta (vascular endothelial growth factors). Tokom sedam dana od tretmana na mestima aplikacije postoji povećana prirodna distribucija kiseonika, stvara se potpuno nova mikrocirkulacija, pojačava limfna drenaža i na taj način prirodnim putem postiže obnavljanje ćelija kože.

Kako izgleda tretman karboksiterapije?

Prilikom tretmana, pomoću posebnog aparata ubrizgava se tačno odredjena količina sterilnog gasa najtanjim iglama u kožu ili u masno tkivo, zavisno od željenog rezultata. Pacijent u toku tretmana može osećati blagi pritisak tokom 2 do 4 minute a tretirano polje postaje blago crveno zbog iznenada nataloženog kiseonika. Već nakon 5 minuta od kraja tretmana aplikovan CO2 naš organizam u potpunosti zameni kiseonikom.

Odmah nakon procedure pacijenti se mogu vratiti uobičajenim aktivnostima i nikakav oporavak nije potreban.

karboksiterapija tretman

Koliko tretmana karboksiterapijom je potrebno?

Zavisno od željenih rezultata i tretiranih regija obično je potrebno 4 do 6 tretmana karboksiterapije i oni se mogu sprovoditi jednom u 7 do 10 dana. Tretman karboksiterapijom je kumulativan – svaki sledeći tretman povećava rezultat predhodnog.

Za koje se tretmane karboksiterapija preporučuje?

Tamni podočnjaci

Tamni podočnjaci koji su posledica oslabljene cirkulacije ili genetske predispozicije. Prilikom tretmana karboksiterapijom sa poboljšanjem cirkulacije smanjuje se mrka boja a kod genetski predisponiranih osoba prisustvo kiseonika omogućava izbeljivanje tretirane regije. Efekte karboksiterapije je potrebno održavati jedan do dva puta godišnje. Više o problemu tamnih podočnjaka saznajte ovde.

Uklanjanje celulita

Celulit je najčešće uzrokovan neadekvatnom limfnom drenažom i slabijom cirkulacijom u tkivima odredjenih regija. Karboksiterapija rešava oba problema a sa dubljom aplikacijom CO2 tope se masne ćelije i oblikuje telo. Više o uklanjanju celulita možete saznati ovde.

Uklanjanje strija

Strije nastaju kidanjem elastičnih vlakana kože. Prilikom tretmana, ubrizgavanjem gasa se stimuliše obnavljanje ćelija i stvaranje novog kolgena i elastina, kojima se popunjava strijama popucala koža. Kompletan tekst o mogućnostima za uklanjanje strija pročitajte ovde.

Karboksiterapija se može kombinovati i sa hemijskim pilinzima, mezoterapijom, Vela Shape aparatom ili laserima.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog