Lipoliza

Lipoliza je medicinska procedura topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na telu, pomoću koje možemo izmeniti oblik delova tela ili lica.

lipoliza beograd

Na kojim delovima tela se lipoliza najčešće primenjuje?

Lipolizu najčešće koristimo na delovima tela koji se upornim vežbanjem ili dijetom ne mogu adekvatno oblikovati. U najvećem broju slučajeva metoda se primanjuje na butinama, stomaku, bokovma, zadnjici i podbradku.

Koje se supstance koriste prilikom tretmana?

Supstance koje se koriste za tretman lipolize su 5% Phosphatydil cholin i Dezoksipholat, enzimi koji se već duži niz godina koriste venskim putem kod podsticanja jetre na čišćenje krvi od masnoća, kao i kod prevencije masne embolije. Prilikom primene, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih ćelija u tretiranoj zoni i do izlivanja njihovog sadržaja u okolno tkivo. Odatle se na prirodan način, putem krvotoka, masnoće transportuju do jetre i bivaju izbačene iz našeg organizma. Potrebno je naglasiti da se ovim postupkom ne menja nivo  holesterola i triglicerida u krvi.

Od kada je tretman lipolizom u upotrebi?

Navedene aktivne supstance se sa velikim uspehom još od 1995. godine koriste u estetskoj medicini za preoblikovanje lica i tela.

Kako izgleda tretman?

Tretman lipolize se sastoji iz aplikacije lipolitika (fosfatidilholina i dezoksiholata) mikroinjekcijama direktno u masno tkivo tretirane regije. Postupak same aplikacije lipolitika je bezbolan ali se nakon 15 minuta od aplikacije razvija osećaj peckanja, crvenilo i otok tretirane regije. Nakon dva sata nestaje crvenilo i bol a otok moze tajati i do dve nedelje nakon završetka tretmana. Narednih 6 do 8 nedelja postoji osetljivost pri pritisku na tretirano masno tkivo. Efekat tretmana se posmatra nakon jednog meseca od aplikacije a krajnji efekat je nakon dva meseca.

Koliko traje tretman?

Tretman lipolize traje 20 do 30 minuta i omogućava vraćanje uobičajenim dnevnim aktivnostima odmah nakon izvršene intervencije.

Postoje li prednosti lipolize u odnosu na liposukciju?

Da, postoje. Prednost lipolize u odnosu na liposukciju je u nemogućnosti nastajanja neravnina na tretiranim delovima tela i eventualne fibroze, ukoliko se adekvatno aplikuje lipolitik.

Koliko tretmana je potrebno?

Jedna regija se tretira sa 3 do 4 tretmana do postizanja željenog efekta. Proces razgradnje masnih ćelija je spor a lipolitik deluje na kožu tako da je i dodatno učvršćuje i ne dozvoljava nastanak viška kože nakon topljenja masnih naslaga. U zavisnosti od količine masnog tkiva na telu pacijenta nekada je dovoljan i samo jedan tretman.

Postoje li neke komplikacije tokom ili posle tretmana?

Tokom tretmana lipolize mogu nastati modrice pa se savetuje pauza u uzimanju sredstava koje razredjuju krv, poput Andola, Acetisala, Ginko bilobe, Vitamina E. Pojava bolnih čvorića nakon tretmana je uobičajena i prolazna a posledica je razvijanja upalnog procesa pri razgradnji masti.

Tri dana nakon tretmana može se početi sa masažama i uobičajenim vežbanjem. Preporučuje se unošenje od 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno.

Da li je efekat tretmana lipolizom trajan?

Efekat jeste trajan kod osoba koje ne povećavaju kilograme. U obimu se gubi od 1 do 10cm u zavisnosti od regije koja je tretirana. Oko 6% populacije ne reaguje adekvatno na fosfatidilholin pa je kod ovih pacijenata efekat manji. Lipoliza nije metoda kojom se gube kilogrami. Razlika u težini pre i posle tretmana lipolizom je gotovo identična, ako osoba nije na restriktivnoj dijeti.

Osobama alergičnim na soju i vitamin B ne preporučuju se tretmani lipolize.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog