Ožiljci od akni

Ožiljci se definišu kao fibrozno tkivo koje zamenjuje normalnu strukturu kože uništenu povredom ili bolešću. U procesu nastajanja akni mnogo je češći gubitak tkiva – atrofiija, nego stvaranje novog zadebljalog tkiva.

Klinička manifestacija ovih ožiljaka zavisna je od dubine upalnog procesa – nodularne, konglobatne akne, ali i od vremena trajanja destrukcije tkiva.

ožiljci od akni tretman

Prevencija nastanka samog ožiljka je na prvom mestu kada je lečenje akni u pitanju. Najčešće se od nodulocističnih, konglobatnih akni očekuju ožiljci ali oni takodje mogu nastati i kod površnog oblika akni. Danas su dostupne terapije koje u potpunosti leče proces nastanka akni. Potrebno je biti veoma uporan u prva 3 meseca lečenja, kako bi se postigao efekat i odredila adekvatna individualna terapija.

Na tržištu postoji mnoštvo kremova za tretiranje ožiljaka od akni koji nisu pokazali zapažene rezultate.

Ekstrakt crnog luka – kontraktubex i silikonski preparati imaju dejstvo na hipertrofične i keloidne ožiljke ali na ulegnute-atrofične ožiljke kakvi su najčešće na licu nemaju nikakvog efekta.

Preparati cinka, bakra, tretinoina takodje se koriste sa malo ili nimalo efekta.

Uspešne medicinske procedure za uklanjanje ožiljaka od akni

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi sa trihlorsirćetnom kiselinom jednokomponentnom ili u kombinaciji sa salicilnom ili piruvičnom kiselinom. Najčešće se koriste u superficijalnim pilinzima sa serijom od pet pilinga jedanput mesečno. Više informacija o hemijskim pilinzima potražite ovde.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina nije dobar izbor izuzev ako se ujedno leči i aktivan proces akni. Češće se koristi kada postoje hiperpigmentacije od gnojanica.

Dermoabrazija

Dermoabrazija je stara metoda mehaničkog uklanjanja površnog sloja sa kože. I dalje je najbolja metoda za lečenje dubokih ožiljaka.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je veoma komforna metoda, sa minimalnim vremenom oporavka. Popravlja teksturu kože ali manje deluje na ožiljke. Više o tretmanu mikrodermoabrazijom možete saznati ovde.

Tretman hijaluronskom kiselinom

Tretman hijaluronskom kiselinom daje najuočljivije razlike sa minimalnim vremenom oporavka. Mogu se koristiti i druge supstance kao što su kolagen, kalcijum hidroksiapatit, masne ćelije. Mikročestice silikona stvaraju veliku mogućnost neželjenih reakcija i mišljenje o njegovom korišćenju je jako podeljeno medju lekarima. Više o tretmanima hijaluronskom kiselinom ovde.

Tretmani dermorolerima

Dermoroleri su mali valjci koji sadrže desetine igala precnika 0,25mm duzine do 2mm. Dopiru do papilarnog derma kože (dublje i od lasera i od pilinga). Dermoroler kida ožiljkom srasle fibrozne veze i snažno stimuliše procese zarastanja tj. sakupljanja makrofaga i faktora rasta. Rezultati su vidljivi nakon šest nedelja od tretmana. Posebno su pogodni kod osoba tamnijeg tena.

Tretmani laserima

Candela Vbeam laser trenutno predstavlja krajnji domet medicinske tehnologije za lečenje različitih vaskularnih lezija: rozacee, proširenih kapilara i crvenila nakon lečenja akni. Laserski tretman crvenih ožiljaka od akni je potpuno komforan. Nije potrebna nikakva posebna priprema za tretman. Mogu se lečiti svi pacijenti, bez obzira koliko dugo je postinflamatorno crvenilo prisutno i koju terapiju za akne trenutno koriste. Više o laserskim tretmanima za ukanjanje ožiljaka od akni pročitajte ovde.

Ekscizija kože

Ekscizija kože je hirurška metoda uklanjanja opsežnih ožiljaka sa kože. Nekada je jedan od stepenika u tretiranju ožiljaka od akni.

Subcizija kože

Subcizija kože je hirurška metoda uklanjanja ožiljaka kojom se kidaju vezivna vlakna ožiljka ispod kože. Spolja je vidljiva samo tačka modrica.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog