Sklerozacija vena i kapilara

Sklerozacija ili skleroterapija je procedura uklanjanja srednjih i većih kapilara na nogama, kao i manjih i srednjih proširenih vena ubrizgavanjem različitih vrsta tečnosti ili pene. Metoda skleroterapije se koristi decenijama i bez obzira na svakodnevni razvoj laserske tehnologije i dalje je zlatni standard za rešavanje problema proširenih kapilara na nogama.

Vidljivo prošireni kapilari na nogama su oštećeni krvni sudovi koji nemaju funkciju u ishrani kože i potkožnog tkiva pa njihovo uklanjanje ne kompromituje cirkulaciju. Takodje, prošireni kapilari na nogama samo su kozmetski problem, veoma retko mogu davati osećaj pečenja ili bola  na koži.

Kako izgleda procedura sklerozacije?

Procedura sklerozacije ili skleroterapije sastoji se od ubrizgavanja aktivne supstance u krvni sud iglom koja ima manji prečnik od prečnika samog krvnog suda. Tokom procedure ne postoji bol, a veoma retko pacijenti imaju osećaj peckanja.

Nakon ubrizgavanja sklerozantnog sredstva kapilar nestane na nekoliko minuta a onda se razvija blaga upala u ćelijama zida kapilara. Zbog izazvane upale, tretirani kapilari izgledaju značajno lošije nego pre tretmana i to najčešće tokom prvih 7 do 10 dana od tretmana.

Posle izvršenog tretmana sklerozacijom vrlo je važna kompresija tretiranih kapilara koja pomaže slepljivanju upaljenog zida krvnog suda. U narednih 4 do 6 nedelja organizam na prirodan način razgradjuje preostale ćelije tretiranih kapilara. Nakon skleroterapije kapilar se više ne pojavljuje na tom mestu.

Koliko tretmana sklerozacije je potrebno?

Broj tretmana skleroterapijom je individualan. Nekada je dovoljno uraditi jedan ili dva tretmana a u nekim slučajevima je potrebno kombinovati sklerozaciju sa laserskim tretmanom ili radiotalasnim uklanjanjem kapilara. Sve navedene procedure možete obaviti u našoj ordinaciji.

Koje su moguće komplikacije prilikom sklerozacije?

Moguća je pojava pigmentacija na mestu zatvaranja krvnog suda i ona obično traje nekoliko meseci, dok organizam u potpunosti ne razdgradi ćelije zida krvnog suda.

Mogućnost pojave tromboze dešava se kod sklerozacije vena, dok kod sklerozacije kapilara ta mogućnost ne postoji.

Najteža komplikacija je stvaranje površinske rane na mestu ubrizgavanja supstance i dešava se kod izlaska tečnosti iz krvnog suda u okolno tkivo. Posebno je česta komplikacija kada se koriste hiperosmolarni rastvori.

Od kada je za proces sklerozacije uvedena pena, pojava ovog problema svedena je na minimum. U našoj ordinaciji tretman sklerozacije kapilara radimo isključivo pomoću pene.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM, Beograd