Tamni podočnjaci i kesice ispod očiju

Tamni podočnjaci i kesice na donjim kapcima pojavljuju se sa godinama i čine da izgledamo stariji nego što zapravo jesmo a neke osobe čine nesigurnijim nego pojava bora.

uklanjanje podocnjaka beograd

Koji su uzroci za pojavu podočnjaka?

Uzrok za pojavu podočnjaka može biti genetska predispozicija, pušenje, loša cirkulacija, loša ishrana, alergijske reakcije ili nepravilni ritam spavanja. Najčešće pojava podočnjaka ne predstavlja znak oboljenja unutrašnjih organa ali je svakako jasan signal da nešto treba preduzeti.

  • Prvi razlog je da kako starimo, tokom godina, popuštaju ligamenti koji drže masno jastuče podočnjaka, zbog čega oni postaju sve upadljiviji.
  • Drugi razlog za formiranje podočnjaka je lagano nestajanje masnog tkiva koje se nalazi ispod njega. Na taj način podočnjak postaje vidljiviji i čini se većim iako je ostao iste veličine.
  • Treći razlog pojave kesica i crnih kolutova ispod očiju jeste poremećaj cirkulacije te regije i naglašenost venskog spleta.

Koje su efikasne metode za uklanjanje tamnih podočnjaka?

Tretman hijaluronskom kiselinom

Aplikacija hijaluronske kiseline u predeo ispod očiju i u jagodice može značajno smanjiti umoran izgled lica i veličinu podočnjaka. Trajnost ove intervencije je oko godinu dana a procedura je potpuno bezbedna ukoliko je uradjena profesionalno. Više o ovom tretmanu saznajte ovde.

Mezoterapija

Mezoterapija može značajno poboljšati boju podočnjaka kao i smanjiti veličinu masne kesice. Obično se rezultat vidi nakon dve sprovedene procedure a potrebno je uraditi 4 do 6 tretmana tokom isto toliko nedelja. Pročitajte više.

Hemijski piling

Hemijski piling mogu popraviti tonus kože i smanjiti pigmentaciju. Više o hemijskim pilinzima pročitajte ovde.

Karboksiterapija

Karboksiterapija je trenutno najmoćnija metoda u trajnom popravljanju cirkulacije kože i potkožnog tkiva. Procedura se sastoji iz aplikacije medicinskog gasa u tkivo, nakon čega organizam prirodnim putem donosi veliku količinu kiseonika u regiju koja je tretirana. Rezultat je veoma velika prokrvljenost i bolja oksidacija tkiva tretirane regije tokom najmanje 3 sata nakon procedure. Poboljšanje u izgledu kapaka vidi se odmah nakon prvog tretmana, ali je za postizanje dugotrajnog efekta potrebno tretmane ponavljati tokom 8 nedelja. Procedura nije bolna i kratko traje. Blago crvenilo postoji 20 minuta nakon aplikacije gasa. Više podataka o karboksiterapiji pročitajte ovde.

Sve navedene procedure su dobar izbor za osobe koje nisu spremne za hiruršku intervenciju a mogu je i značajno odložiti.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd