Elektroliza (elektroepilacija) dlaka

Elektroliza ili elektroepilacija dlaka je tretman trajnog uništavanja korena dlake slabom strujom. To je jedina metoda izbora za dlake koje nemaju pigmenta (svetle ili bele dlake) i koje ne može da uništi laserski zrak prilikom tretmana laserske epilacije.

Tretman se izvodi posebnim nastavkom za radiotalasni aparat koji je jako tanak te zanemarljivo  iritira kožu. Tokom tretmana, radi se pojedinačno svaka dlačica tako što se struja visoke frekvence propušta kroz koren dlake i trajno ga oštećuje. Obzirom da se radi pojedinačno svaka dlaka, za tretman je potrebno dosta vremena da bi se uradila cela potrebna površina. Ukoliko su dlačice veoma guste, prvi tretman podrazumeva proredjivanje dlaka a ne tretiranje svih dlaka na tretiranoj površini. Procedura je neprijatna i u našoj ordinaciji se uvek sprovodi sa lokalnom anestezijom.

Nakon tretmana elektrolizom tretirana površina kože ostaje blago crvena. Za 24h se formiraju sitne krastice na otvorima kože gde je postojala dlaka. Krastice odpadaju nakon 7 dana kada je moguce nastaviti tretman ukoliko postoji potreba.

Vrlo često se sa samo jednim tretmanom dovoljno može oštetiti koren dlake pa ona na tom mestu više ne raste. Ukoliko se na istom mestu pojavi dlačica ona je uvek značajno tanja i tada se pristupa drugom tretmanu iste regije.

Kod osoba koje su tamnopute moguća je pojava pigmentacije koja obično nestaje nakon 3 meseca.

Moguća je pojava i ožiljaka ukoliko se za elektrolizu koristi termokauter ili neadekvatni nastavci za radiotalase. U tom slučaju instrument sa kojim se radi tretman je većeg prečnika od potrebnog pa je oštecenje kože značajnije.

Kod osoba koje imaju hormonalni poremećaj moguća je pojava novih dlačica na licu nakon nekoliko godina od završetka elektroepilacije tj. elektrolize korena dlačica.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd