Uklanjanje bora – fileri za lice

Za uklanjanje bora najčešće se koriste fileri lica. Fileri za lice su supstance koje se koriste kao potpora koži ili sluzokoži. U zavisnosti od problematike, fileri za kožu mogu ublažiti i ukloniti bore ili popuniti defekt na licu ili nekom drugom delu tela. Postoji širok spektar suspstanci koje se koriste u te svrhe.

uklanjanje bora fileri lica

Hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina je medjućelijska supstanca različitih tkiva i ista je kod svih živih vrsta. To je molekul koji snažno vezuje vodu, pa se često koristi kao sastojak kvalitetnih kremova za lice.

Kao filer za lice koristi se prirodan hijaluron neživotinjskog porekla. Razlika izmedju ljudske i npr. bakterijske hijaluronske kisleine jeste samo u dužini lanca molekula. Kako ne postoji antigenska razlika izmedju vrsta, mogućnost alergijske reakcije svedena je na minimum. Neželjeno dejstvo se ogleda samo u sporadičnom crvenilu na mestu aplikacije, mrkoj prebojenosti od hematoma ili blagom otoku. Sve navedene reakcije su prolazne tokom dve nedelje od intervencije i vrlo su retke.

Aplikacija filera podrazumeva nekoliko tehnika plasiranja hijalurona u kožu ili potkozno tkivo. Od tehnike i vrste hijaluronske kiseline zavisi i krajnji rezultat i količina materajala koja se utroši, a samim tim i zadovoljstvo pacijenta. Sve navedeno važi samo kod aplikacije hijalurona renomiranih firmi, proizvoda sa odobrenjem od strane WHO – Svetske zdravstvene organizacije.

Najčešće je potrebno oko godinu dana da se hijaluronska kiselina u potpunosti razgradi. Koža i nakon tog perioda ima svežiji izgled nego pre aplikacije. Molekuli hijalurona svojim prisustvom stimulišu kožu da stvara kolagen i elastin.

Hijaluronska kiselina se može aplicirati u sve regije lica, vrata, dekoltea ili šaka. Koriste se gelovi različite veličine molekula u zavisnosti od toga da li želimo da popravimo volumen, popunimo bore ili zategnemo i ishidriramo kožu.

Više o tretmanu hijaluronskom kiselinom saznajte ovde.

Kolagenski fileri

Kolagen je jedna od prvih supstanci korišćenih u svrhu popunjavanja bora na koži. Preparati koji su prvi korišćeni bili su životinjskog porekla, davali su vrlo česte alergijske reakcije i trajnost od 3 do 4 meseca.
Noviji preparati – Evolence su humanog porekla, retko daju neželjene reakcije i traju do 12 meseci.

Silikonski fileri

Silikon je sintetički trajni materijal. Mikročestice silikona koriste se za augumentaciju lica. Obzirom na neželjene efekte koji se mogu pojaviti i godinama nakon aplikacije a koje su teško rešive, ovaj materijal je sve manje u upotrebi. Nakon ubrizgavanja formira se jaka upalna reakcija sa formiranjem kapsule oko kapljica silikona. Na taj način se materijal fiksira u tkivu. Samim tim ostaje trajno strano telo u potkožnom tkivu.

Poli L lactic kiselina

Poli L lactic kiselina – Skulptra je bio materijal, koji je dobio odobrenje od strane FDA kao sredstvo za popunjavanje defekata masti kod obolelih od AIDS-a. Njegovo osnovno svojstvo jeste da tokom vremena izaziva mehanizme koji dovode do popunjavanja tkiva kolagenom. Najčešće se koristi za popunjavanje jagodica obraza i brade. Mora se aplicirati dublje u tkivo i u posebnim uslovima. Nije dostupan kod nas na tržištu.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim