Uklanjanje ožiljaka

Ožiljci su rezultat zarastanja rana na koži nastalih povredom, hirurškom intervencijom, ili nekim kožnim oboljenjem (npr. akne ili boginje). Nastanak ožiljaka je prirodan proces kojim se normalna struktura kože zamenjuje tkivom ožiljka koje je drugačijeg sastava.

Ožiljak može da bude uobičajen, odnosno normalan u odnosu na traumu koja ga je izazvala. Međutim, kod nekih osoba postoji sklonost da se na mestu povrede stvori ožiljak koji je značajno iznad površine kože, često je crvene boje i na tom mestu postoji svrab ili čak bol, što nekada ometa i funkciju tog dela tela. Ovakvi ožiljci zovu se hipertrofični ožiljci i keloidi.

Kod osoba koje boluju od srednje teških i teških oblika akni, proces upale folikula dlake je tako izražen da se stvaraju ožiljci koji stvaraju neravan izgled kože lica grudnog koša i leđa i takvi ožiljci mogu stvarati plitka i duboka ulegnuća kože ili tvrde hipertrofične ožiljke posebno na leđima.

Metode za uklanjanje i smanjivanje ožiljaka

Postoje brojne tehnike kojima se ožiljci mogu ukloniti i smanjiti. Ožiljci nastali na mestu trauma i hirurških intervencija mogu se smanjiti određenim mastima i gelovima, intralezionom primenom određenih lekova ili abrazijom površine ožiljka radiotalasima kojom se ožiljak izravnava. Ukoliko je u pitanju veliki hipertrofični ožiljak, najpre se obavi hirurška intervencija uz dalji lokalni tretman posle intervencije.

Ožiljci od akni zahtevaju posebne metode koji se sastoje u kombinovanju hemijskih pilinga, dermoabrazije i popunjavanja ulegnutih delova ožiljka tzv. filerima (pre svega hijaluronskom kiselinom) ili specijalnim sitnim hirurškim intervencijama kojima se podstiče zarastanje ulegnutih delova ožiljka.

Treba imati na umu, da se izgled ožiljaka može poboljšati, da se ožiljak može ukloniti u velikoj meri, ali da se ne može potpuno ukloniti, odnosno, da se tkivo ožiljka ne može izlečiti tako da ima izgled i strukturu zdrave kože.

Za uspešno lečenje ožiljaka neophodan je dogovor između lekara i pacijenta o tome šta pacijent može da očekuje i šta mu najviše smeta u vezi ožiljka i u odnosu na to da se odredi najbolji način lečenja.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
DERMATIM dermatološka ordinacija