Uklanjanje pega i fleka

Uklanjanje pega i fleka sa kože često podrazumeva više tretmana, kao i kombinaciju različitih tretmana da bi se dobili dobri i trajni rezultati. Neće svaki tip kože reagovati podjednako na tretman, tako da tretmani moraju biti individualno prilagodjeni svakom pacijentu.

Obzirom da ne možemo da promenimo našu genetsku predispoziciju za nastanak pega, glavne preventivne mere moraju biti usmerene na izbegavanje i zaštitu od Sunca, uključujući i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom od najmanje SPF 30+.

uklanjanje pega i fleka

Mogući načini za uklanjanje pega i fleka sa kože

Laserski tretmani uklanjanja pega i fleka

Različite vrste lasera mogu da smanje i potpuno uklone različite oblike pega i fleka. Dugotrajnost efekta tretmana zavisna je od vrste lasera kao i vrste pigmentacije koja se uklanja. Laseri su konstruisani za uklanjanje pigmenta koji se nalazi u trećem sloju kože. Laser uklanja pigment bez ikakvog oštećenja kože i oni su terapija izbora za staračke pege, pege od Sunca i sve lokalizovane duboke pigmentacije.

U našoj ordinaciji se tretmani sprovode na najsavremenijem aparatu izraelsko-američkog proizvodjača Syneron – Candela, model Alex TriVantage (Q-switched alexandrite laser, 532 nm, 755 nm, 1064 nm)  koji omogućava da se bez oštećenja površine kože u potpunosti otkloni pigmentacija iz dubinetrećeg sloja kože. Ova vrsta tretmana naročito je pogodna za uklanjanje staračkih pega sa kože.

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi su veoma efikasan metod uklanjanja pega i fleka na koži. Najefikasniji su tretmani sa TCA – trihlorsirćetnom kiselinom. Tretman se intenzivno primeni na poljima fleka a zatim ujednačeno predje cela površina kože i tako se postigne efekat i u poboljsanju teksture kože i u ublažavanju ili potpunom uklanjanju fleka. Obzirom da kiselina utiče na same melanocite (ćelije koje stvaraju pigment) efekat je dugotrajan a nakon prvog sunčanja ne nastane puno vraćanje pigmenta. Više o hemijskim pilinzima možete pročitati ovde.

Abrazija radiotalasima

Abrazija radiotalasima je vrlo efikasna metoda uklanjanja kao i abrazivni CO2 laser. Medjutim, velika mana ovih procedura je trajno oštećenje pigmenta tako da na mestu tamnog polja koje bilo tretirano može ostati polje sa manje pigmenta.

Svaka od navedenih metoda podrazumeva period oporavka nakon procedure. Fleke i pege na koži potamne sa izlaganjem laserskom zraku, pilingu ili radiotalasima. Nakon 24h od intervencije formira se tanka pokorica i narednih 4 dana se flekica ljuspa. Oporavak je obično do 7 dana. Nakon tretmana radiotalasima ili CO2 laserom crvenilo moze trajati i do 3 meseca.

Kreme za izbeljivanje pega i fleka

Proizvodi koji sadrže hidrohinon i Kojic kiseline mogu se koristiti za izbeljivanje pega. Veće koncentracije hidrohinona od 2% moraju se koristiti isključivo pod nadzorom lekara. Ovi priozvodi mogu dovesti do posvetljenja pega ako se koriste kontinuirano tokom osam nedelja. Obavezna je zaštita od sunčeve svetlosti tokom i nakon terapije.

Retinoidi

Retinoidi se koriste zajedno sa drugim kremama za izbeljivanje ili zasebno kao tretinoin, tazaroten ili adapalen krem. Kreme sa retinoidima dovode do smanjenja pega i fleka ako se koriste kontinuirano tokom nekoliko meseci.

Kriohirurgija

Zamrzavanje fleka tečnim azotom može se koristiti za lečenje samo nekih vrsta pega i fleka. Medjutim, svi oblici pega i fleka ne daju dobar odgovor na terapiju tečnim azotom a jedno od njegovih neželjenih dejstava može biti upravo pojačana pigmentacija na mestu aplikacije azota.

dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog