Uklanjanje bradavica

Uklanjanje bradavica je proces prilikom koga se sa površine kože odstanjuje bradavičasto tkivo. Bradavice najčešće nastaju pod uticajem virusa a redje genetskom predispozicijom. Intervenciju treba obaviti čim se primeti bradavica jer su bradavice najčešće infektivne i mogu se proširiti na druge delove tela kao i na bliske osobe.

uklanjanje bradavica

Postoji više mogućih načina za uklanjanje bradavica:

Uklanjanje bradavica radiotalasima

Uklanjanje bradavica radiotalasima je najefikasniji način skidanja bradavica sa kože ili sluzokože. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Anestezija može biti u obliku kreme (EMLA, koja se nanosi na kožu jedan sat pre intervencije) ili anestezije iglom najmanjeg prečnika kada se 2% Lidokain ubrizga direktno u područje gde se nalazi bradavica. Prvi vid anestezije pogodan je za male promene na licu, vratu i genitalijama. Kada se promena nalazi na stopalima, šakama ili ukoliko je veličine preko 5 mm, neophodna je anestezija iglom da bi intervencija bila bezbolna. Nakon anesteziranja, radiotalasima se predje površina bradavice, pri čemu ona ispari. Samo na stopalima i šakama nakon radiotalasa potrebna je kiretaža bradavice da bi bili sigurni da je koren bradavice uklonjen.

Ovakva intervencija ostavlja suvu krastu a nekada i udubljenje u koži. Tokom naredne dve nedelje krasta se izdiže, popunjava udubljenje i nakon otpadanja kraste ostaje mlada koža koja je ravna sa okolnom kožom. Tokom dva meseca od uklanjanja bradavice, boja kože se izjednačuje sa okolinom. Ako je promena bila veća od 5 mm, može ostati nešto svetlija koža na mestu uklanjanja promene.

Nakon uklanjanja bradavica na ovaj način, poželjno je da pacijent mesto intervencije tretira samo antibiotskim praškom.

Uklanjanje bradavica tečnim azotom

Uklanjanje tečnim azotom (krioterapija) je intervencija tokom koje se zamrzava tkivo bradavice. Na taj način se formira podliv ispod promene i krasta sa kojom bradavica otpadne. Mana ove procedure je u nepreciznosti i većem broju dolazaka koje pacijent mora imati. Takodje, mana ove metode je što oštećenjem kože okolnog tkiva, prskanjem tečnog azota, virus se može proširiti na okolinu kože. Nemoguće je proceniti dubinu do koje se zamrzava tkivo pa je velika mogućnost da se nakon nekoliko meseci na istom mestu pojavi bradavica. Ovo je metoda izbora za HIV pozitivne pacijente jer nema isparenja.

Uklanjanje bradavica laserom

Uklanjanje laserom je metoda tokom koje se koristi laserski zrak, princip zagrevanja i isparavanja bradavice je isti kao kod radiotalasnog uklanjanja, kao i anestezija. Zarastanje je nešto duže nego kod ostalih metoda obzirom da se tokom intervencije koža mnogo više oštećuje.

Uklanjanje preparatima sa salicilnom kiselinom

Preparati sa salicilnom kiselinom su metoda kojom se postepeno ljušti tkivo bradavice. Ova terapija je indikovana samo za bradavice koje su površno smeštene.

Uklanjanje bradavica citostatskim preparatima

Metoda se sastoji od aplikacije citostatskog preparata u samo u tkivo bradavice. Potpuno je bezbedna, bez formiranja rane na mestu bradavice. Zahteva dva do pet tretmana jednom mesečno.

Korišćenje krema za uklanjanje bradavica

Imiqimod 5% (Aldara) krem ili Podofilotoxin krem su preparati čijim nanošenjem nastaje iritacija i imunološka reakcija koja dovodi do povlačenja bradavica. Metode su skupe (Aldara) i dugotrajne sa najvećim procentom ponovnog pojavljivanja virusa.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM, Beograd