Epilacija – razlika izmedju ipl aparata i medicinskih lasera

Obzirom na ogromnu količinu informacija kojima se manipuliše na internetu i ostalim medijima u vezi tretmana epilacije sa IPL aparatima koji su uglavnom poluistiniti, ovim tekstom želimo da skrenemo pažnju na razlike u metodama epilacije koje se sprovode pravim medicinskim laserima i IPL aparatima.

epilacija laserom

Laseri i IPL aparati za epilaciju funkcionišu na istom principu, imaju i slične bazne delove i obe tehnologije kao cilj imaju tretiranje pigmenta u korenu dlake, medjutim…

  • IPL aparati nisu laseri. Za razliku od pravih lasera za epilaciju koji emituju isključivo kontrolisanu svetlost odredjene talasne dužine, IPL aparati emituju širok spektar svelosti, kao sijalica, svih talasnih dužina i pravaca a uglavnom od 500 do 1000nm. Takav način rada ne dozvoljava precizno tretiranje folikula dlake i dubine na kojoj se on nalazi jer većinu energije apsorbuju vaskularne lezije u strukturi kože. To znači, da odredjene slojeve kože tretirate IPL aparatom iako to ne želite.
  • Kod IPL aparata svaki ispaljeni zrak ima različite talasne dužine i smerove dok je kod lasera za epilaciju svaki ispaljeni zrak paralelan i jednak u talasnoj dužini.
  • Različite talasne dužine koje su potrebne prilikom uklanjanja dlaka na IPL aparatima se postižu dodavanjem filtera za svetlost. Ako su već tako idealni IPL aparati, zbog čega postoje i šta prodaju proizvodjači lasera širom sveta kao što su Syneron-Candela, Lumenis, Deka, Cynosure, Asclepion, Cutera i ostali.
  • IPL aparati emituju širi zrak svetlosti u odnosu na bilo koji medicinski laser, što tretmane čini bržim jer se jednim ispaljivanjem zraka tretira veća površina kože. Ta činjenica takodje govori o kvalitetu tretmana IPL aparatima.
  • IPL aparat može da kupi svako a prave medicinske lasere mogu da poseduju i upotrebljavaju isključivo lekarske ordinacije. Takodje, IPL aparate mogu da upotrebljavaju svi a medicinske lasere isključivo osobe sertifikovane za rad na njima. To nije tako samo u Srbiji već svuda u svetu.
  • Tretmani IPL aparatima jesu manje bolni ali i mnogo manje uspešni u odnosu na tretmane na laserima za epilaciju zato što laseri generišu više snage a samim tim i više toplote prilikom ispaljivanja zraka. To je i razlog zbog čega većina lasera ima posebno predvidjene sisteme za hladjenje kože kojima se štiti okolno tkivo.
  • IPL aparati su višestruko jeftiniji od pravih medicinskih lasera. Razlika u ceni je obično do 10 puta. Kućne IPL aparate možete nabaviti već od 500 eura dok ozbiljniji koštaju izmedju 5000 i 10000 eura. Medicinski laseri za epilaciju koštaju od 60000 do 100000 eura. Razlika u efektima tretmana je srazmerna razlici nabavne cene uredjaja.
  • Za razliku od IPL aparata koji rasipaju uvek istu količinu energije i svetlosti, medicinski laseri se mogu podesiti precizno za različite tipove kože i boje dlake. Laseri za epilaciju bezbedno tretiraju i tamne tipove kože (Fitzpatrick IV-VI) dok kod tretmana na IPL aparatima može doći do opekotina.

Više o tretmanima epilacije laserom možete pročitati u drugom tekstu.