Tretman melazme laserom

Melazme predstavljaju tamne, hiperpigmentovane fleke na čelu, obrazima, bradi i nausnicama koje nastaju usled povećane produkcije pigmenta melanina u koži. Melazme nastaju posle intenzivnog izlaganja UV zracima, u trudnoći, kod uzimanja kontraceptivnih pilula i hormonskog disbalansa.

U zavisnosti od nivoa kože u kome se proizvodi i nagomilava pigment melazme mogu biti:

  • epidermalne melazme – svetlo smedje boje, pigment je u gornjim površnim slojevima kože
  • dermalne melazme – pepeljaste plavo sive boje gde je pigment u dubljem, trećem sloju kože
  • mešovite melazme – tamno smedje boje, pigment je i u gornjim i dubljim nivoima kože

Veoma često melazme predstavljaju hronično stanje na koži, pojedini tipovi se teško uklanjaju i imaju tendenciju ponovnog vraćanja. Sveže i površnije fleke odlično reaguju na primenu krema za izbeljivanje i hemijske pilinge. Starije i dublje smeštene melazme, naročito mešovitog tipa, daju slab odgovor na standardnu terapiju pa je laserski tretman jedina efikasna metoda uklanjanja.

Koji laseri su efikasni i bezbedni za uklanjanje melazmi?

Poznato je da tretmani laserom kod nekih osoba, mogu da izazovu povećanu proizvodnju pigmenta i dovedu do pogoršanja stanja melazmi. Primenom Q-switch lasera koji emituju kratke impulse tokom tretmana, selektivno se uništava pigment smešten na odredjenoj dubini kože, bez oštećenja okolnog tkiva. Preporučuje se da se tokom tretmana melazmi koriste niže energije Q-switch lasera, koje ne dovode do iritacije i zapaljenja. Time su eventualni propratni neželjeni efekti i neželjena hiperpigmentacija svedeni na minimum. Kod osoba naročito sklonih nastanku ožiljaka i fleka moguće je pre laserskog tretmana napraviti test probu na manjoj površini kože. Laserski tretman melazmi neće biti efikasan ukoliko su one povezane sa hormonskim disbalansom i viškom hormona estrogena. Kontraidikovano je raditi uklanjanje melazmi na osunčanoj koži.

Kako izgleda laserski tretman za melazmu?

U našoj ordinaciji melazme se uklanjaju Q-switch Candela laserom model Alex TriVantage koji svuda u svetu pokazuje izuzetno uspešne rezultate u tretmanima uklanjanja melazme. Tokom laserskog tretmana prelazi se cela površina fleke laserskim snopom koji biva apsorbovan od strane pigmenta u koži.

Nakon tretmana moguća je pojava crvenila na tretiranim mestima koje najčešće prolazi za 1-2 dana. Tretirana površina je suva i lako se ljuspa. Narednih desetak dana nakon tretmana koriste se kreme za reepitalizaciju kože. Nakon tretmana savetuje se zaštita od sunca kremama sa SPF 50+ faktorom i korišćenje krema za izbeljivanje kože, čime se postižu maksimalni efekti uklanjanja melazmi.

Koliko je tretmana laserom je potrebno?

Za uklanjanje melazmi najčesce je potrebno 2 do 4 tretmana  u zavisnosti od toga da li je u pitanju površna, dublje smeštena pigmentacija ili ona mešovitog tipa. Neke melazme imaju sklonost ponovnog vraćanja, posle laserskog tretmana ta učestalost se smanjuje. U tim slučajevima savetuje se tretman održavanja stanja jedan put godišnje, kako bi se melazme uklonile i sprečilo njihovo vraćanje.

spec.dr Sladjana Cvejić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd