Tretmani CO2 frakcionisanim laserom

Ablativni laseri oduvek su bili zlatni standard u tretiranju dubokih bora kao i u postizanju bržih rezultata u tretiranju ožiljaka. Tretmani su se sastojali od potpunog uklanjanja površnog oštećenog sloja kože i stvaranja nove podmladjene kože. Nažalasot, rizik od komplikacija stare tehnologije CO2 lasera i infekcija nakon ovih procedura učinila je da se pacijenti i lekari okreću neablativnim laserima, koji nisu ni blizu efikasnosti ablativnih. Napretkom tehnologije omogućeno je korišćenje ablativnog CO2 lasera bez bojazni od komplikacija u takozvanom frakcionisanom modu.

tretman oziljaka co2 laserom

Šta je frakcionisani sistem lasera?

Frakcionisani sistem znači formiranje mikroskopskih rupica tretirane i netretirane kože. Netretirana koža predstavlja jedinicu iz koje se tretirana koža oporavlja. Takvim pristupom je period oporavka nakon laserskog tretmana sveden na 5 do 7 dana a mogućnost komplikacija eliminisana.

Prednost ovog sistema je skraćeno vreme oporavka, povećan kapacitet oporavka tkiva, minimalna mogućnost infekcije, povećana dubina dejstva lasera bez mogućnosti komplikacija.

Koji je princip rada frakcionisanog CO2 lasera?

Ablativni, frakcionisani CO2 laser radi na principu isparavanja oštećenog tkiva i dubinskog zagrevanja unutrašnjih struktura kože. Ovim procesom dobija se snažna stimulacija novog kolagena u koži kao i zamena oštećenih ćelija novim, mladjim ćelijama. Tri meseca nakon tretmana vidna je dodatna volumenizacija celog lica kao i stimulacija popunjavanja ožiljaka i bora na koži.

Frakcionisani CO2 laser nije isto što i frakcionisani erbijum ili Fraxel. Laserski zrak frakcionisanog CO2 lasera prodire značajno dublje u kožu i na drugačiji način je tretira. Stimulacija kolagena kod frakcionisanog CO2 lasera je značajno veća nego kod Fraxela i rezultati su značajno vidljiviji od jednog tretmana. Ne postoji ni jedan laserski sistem koji u jednom tretmanu može dati takav rezultat. Jedina mana ovog tretmana je što postoji 5 do 14 dana oporavka. Za regiju lica oporavak je 5 do 7 dana i sastoji se od crvenila tokom prva 2 dana i blagog  ljuštenja kože tokom još 4 ili 5 dana. Regija dekoltea i vrata ljuspa se tokom 10 do 14 dana. U jednom tretmanu istovremeno se tretiraju pege, fleke, fine i duboke bore, nejednaka pigmentacija, opuštena i istanjena koža. CO2 frakcionisani laser je jedini laserski sistem koji može uspešno tretirati velike površine ožiljaka od opekotina ili transplantacije kože kao i velike površine strija sa opuštenom kožom.

Ako pacijent može da izdvoji 5 do 14 dana oporavka, u zavisnsnoti od regije koja se tretira, jedan tretman frakcionisanim CO2 laserom daje rezultate kao mnogo tretmana drugim laserskim sistemima – frakselom, frakcionisanim erbijumom, neablativnim laserima.

Kako se pripremiti za tretman?

Frakcioni CO2 laser zahteva pripremu za tretman. Dva dana pre tretmana pacijenti se savetuju da uzimaju što više tečnosti jer laserski zrak biva apsorbovan od strane vode u tkivu. Što je koža bolje hidrirana zrak dublje može prodreti. Ako pacijent radi mehaničke ili hemijske pilinge mora prestati najmanje mesec dana pre ovog tretmana. Ukoliko se tretira koža Ficpatrik tipa 3 ili koža sklona formiranju fleka savetuje se 3 nedelje upotrebe krema sa retinoidima i hidrokinonom. Takodje,potrebno je 7 dana pre tretmana prestati sa njihovom upotrebom. Kod pacijenata koji su skloni herpesnim infekcijama daje se premedikacija antivirusnim lekom jedan dan pre tretmana. Na dan kada je tretman zakazan pacijent ne bi trebalo da nanosi šminku. Lice se u ordinaciji očisti antiseptikom i u zavisnsnoti od osetljivosti pacijenta daje se anestetik u obliku krema.

Da li je tretman CO2 laserom bolan?

Tokom tretmana CO2 laserom koža se hladi pa je sam tretman relativno komforan. Oseća se peckanje tokom aplikacije zraka. Ceo tretman traje do 30minuta. Neposredno nakon tretmana lice je crveno poput kože nakon sunčanja a osećaj na koži je sličan tome. Intenzitet peckanja direktno je proporcionalan gustini primenjenog zraka kao i broju prelazaka tokom tretmana.

Pacijenti dobijaju uputstvo o nezi kože narednih 7 dana. U prva dva dana koža može biti blago crvena i zategnuta. Ljuspanje počinje vec 24h nakon tretmana i kod nekih pacijenata traje 5 dana a kod nekih 7 do 14 u zavisnsnosti od regije i primenjene energije (uvek postoji prethodni dogovor sa lekarom).

Prvi rezultati vidni su kada se koža oljušti i najsličniji su rezultatu srednje dubokog hemijskog pilinga. Tokom naredna 3 meseca postoji stimulacija kolagena pa se koža dodatno glača, popunjava i podiže. Ako je pacijent stariji stimulacija je sporija pa se krajnji rezultati mogu videti za 6 meseci. Zaštita od sunca potrebna je 2 do 3 meseca od uradjenog tretmana. Ako je potrebno, sledeći tretman može se uraditi 2 meseca od prvog tretmana.

Frakcionisani CO2 laser ne smeju raditi osobe koje su na terapiji roakutanom i 6 meseci nakon prekidanja ove terapije. Takodje, trudnice i dojilje ne smeju raditi ovaj tretman zbog mogućnosti razvijanja hiperpigmentacije stimulisane visokim nivoom estrogena. Tretmani se ne mogu izvoditi neposredno nakon hemoterapije kao i tokom uzimanja nekih antikoagulanata koji su fototoksični. Tretman takodje nije preporučljiv osobama sklonim keloidima.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM, Beograd