Uklanjanje proširenih kapilara laserom

Laserom se u potpunosti i trajno, sa svega nekoliko tretmana mogu ukloniti prošireni kapilari i venule na licu, Spajder (paukoliki) kapilari kao i prošireni kapilari i venule na nogama.

Lasersko uklanjanje proširenih kapilara

Prošireni kapilari na obrazima, nosu i drugim delovima lica i tela su veoma čest estetski problem. Korišćenjem VBeam lasera oni se uspešno zatvaraju čak i posle prvog tretmana. Nekada je za postizanje optimalnih rezultata potrebno uraditi 2-3 tretmana, u razmacima od 4-6 nedelja. Na mestu tretiranog kapilara može biti prisutno crvenilo i blagi otok u trajanju od nekoliko sati do 2 dana. Uspešno se laserom uklanjaju i paukoliki kapilari – Spajder, hemangiomi, venule i kapilari na telu i nogama.

kapilari laserom

Lasersko uklanjanje kapilara na nogama

Prošireni kapilari na nogama su linearna i paukolika proširenja kapilara, venula i arteriola koji se javljaju kod oko 35% žena. Sklerozacija je najuspešniji metod lečenja većih kapilara a laserom se veoma uspešno mogu ukloniti manji kapilari, promera 0,05 – 0,5 mm. Neki kapilari se mogu potpuno zatvoriti čak i nakon prvog tretmana.

Neželjeni efekti koji se mogu javiti jesu bol, zapaljenje i prolazno povećanje vidljivosti kapilara. U nekim slučajevima može se pojaviti hiperpigmentacija u trajanju do 6 nedelja. Nije potrebna kompresija noge nakon tretmana laserom, ali je preporučljivo izbegavanje izlaganja suncu u narednih 2 meseca.

Kakva je priprema potrebna za laserski tretman uklanjanja kapilara?

Apsolutno je važno da koža pre laserskog tretmana nije osunčana, jer se smanjuje efikasnost  i povećava rizik neželjenih reakcija na koži. Potrebno je izbegavati izlaganje suncu 6 nedelja pre tretmana. Savetuje se prestanak uzimanja Aspirina, Ibuprofena i sličnih antireumatika sedam dana pre tretmana, kako bi se izbegla pojava modrica. Takodje, treba obustaviti konzumiranje alkoholnih pića i nanošenje krema sa retinoidima i glikolnom kiselinom dva dana pre tretmana. Dve nedelje pre tretmana ne uzimati vitamin E, ginseng, djumbir, beli luk, ehinaceu.

Koji je princip rada VBeam lasera za uklanjanje kapilara?

Candela VBeam laser je najsavremenija poslednja verzija Pulsed Dye lasera, koji je 20 puta  jaci i 18 puta brži od ostalih PDL lasera. Emituje žuti laserski snop odredjene talasne dužine – 595nm, koga apsorbuje crveni pigment, oksihemoglobin u krvnim sudovima. Na taj način dolazi do potpuno selektivnog uništavanja i zatvaranja proširenih kapilara i ostalih vaskularnih lezija, bez oštećenja okolnog tkiva.

VBeam laser ima i dinamički uredjaj za hladjenje koji emituje mlaz kriogena neposredno pre ispaljivanja laserskog snopa, čime se dodatno smanjuje mogućnost oštećenja kože. Hladjenje kriogenom snižava temperaturu kože i ima anestetički efekat, čime se obezbedjuje potpuni komfor pacijenta tokom tretmana. Laserski tretmani su tako manje bolni i mogu se koristiti za uklanjanje mrlja boje vina čak i kod dece mladje od godinu dana.

Kako koža izgleda nakon tretmana uklanjanja kapilara?

Laserom tretirana mesta na koži poprimaju crvenkastu boju, može se pojaviti blagi otok poput opekotina od sunca u trajanju nekoliko sati do 2 dana. Ponekad male površine kože mogu poprimiti ljubičastu ili plavu boju, poput modrica, koja se povlači za oko nedelju dana. Koža se može prekriti šminkom nakon 24h posle tretmana. Strogo se zabranjuje izlaganje suncu mesec dana nakon tretmana, potrebno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorima SPF > 30, kako bi se sprečila pojava hiperpigmentacije.

dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd