Atletsko stopalo

Atletsko stopalo (tinea pedis) je gljivična infekcija kože stopala između nožnih prstiju koja se ukoliko se ne leči može proširiti i na ostale delove stopala i nokte. Ovo gljivično oboljenje se najčešće javlja kod sportista ili ljudi koji veći deo dana provode u sportskoj obući koja pogoduje nastanku infekcije.

Ovo oboljenje je veoma teško lečiti obzirom na veoma nepovoljnu  i vlažnu sredinu u kojoj se stopala nalaze.Oboljenje se najčešće dobija od drugih, u vlažnim sredinama u kojima hodate bosi. Takodje, može se dobiti ukoliko nosite tudju obuću ili se preneti korišćenjem sredstava za higijenu inficirane osobe. Ukoliko se lečenju ne pristupi na vreme i na adekvatan način, infekcija se može proširiti na tabane i nožne nokte. Dodirom, sam pacijent infekciju može proširiti i na druge delove tela.

Simptomi atletskog stopala

Simptomi na stopalu – crvena, ispucana koža, sporadično krvarenje kože, svrab i peckanje.
Simptomi na noktima – promena boje nokta u žutu ili smedju, zadebljanje nokta, neugodan miris.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja nakon pregleda stopala kod dermatologa i uzimanja uzorka kože ili strugotine nokta koji se daje na laboratorijsku analizu.

Lečenje atletskog stopala

Lečenje gljivičnih oboljenja se sprovodi antimikoticima. Ako infekcija ne reaguje na primenu ovih lokalnih lekova, potrebno je uzimati tablete. Stopala je potrebno prati jednom dnevno običnim sapunom i toplom vodom. Nakon pranja ih je potrebno dobro osušiti čistim peškirom. Čarape je potrebno često menjati. Najbolje je da su čarape proizvedene od pamuka.

Prevencija

Ako hodate po vlažnim podovima na javnim prostorima, budite obuveni. Obuću i predmete za ličnu higijenu nemojte menjati sa drugima. Ukoliko vam se noge pojačano znoje, menjajte čarape više puta tokom dana. Nostite obuću koja “diše”. Povremeno na stopala nanesite puder.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog