Bolesti kose

Folikul dlake se stalno obnavlja, ima brojne funkcije ali najizražajnije su protekcija i senzacija. Kod ljudi svih nacija kosa je jedan od krucijalnih psiholoških i seksualnih karakteristika.

bolesti kose

Kosa raste u ciklusima: anagen 2-6 godina, telogen 2-3 meseca, katagen (faza ispadanja dlake). U anagenoj fazi tj. fazi rasta trebalo bi da bude 80 do 90% korena dlake a u katagenom ciklusu tj periodu ispadanja dlake oko 1%.

Normalno je da svakodnevno izgubimo 60 do 100 dlaka, čiji je koren već oporavljen i spreman da stvara novu vlas kose.

Bolesti kose su grubo podeljene na bolesti gubitka dlake (alopecije) i bolesti preteranog rasta dlake (hipertrihoze). Tako razlikujemo:

Androgena alopecija

Androgena alopecija je genetski predisponirana preosetljivost korena dlake na normalan nivo polnih hormona. Atrofija korena dlake i gubitak dlake karakterističan je u prednjem središnjem delu glave i na potiljku. Za razliku od muškaraca kod žena se najčešće zadrži prednja linija kose a centralni deo se proredjuje do gotovo potpunog nedostatka dlake. U terapiji se primenjuje Minoxidil losion 2% i 5% i Finasterid 1mg. Ukoliko kod žena postoji androgena aktivnost daju se kontraceptivi sa spironolaktonom. Kod žena su karakteristični periodi nakon trudnoće i u menopauzi kada dolazi do smanjenja nivoa estrogena u organizmu.

Alopecia areata

Alopecia areata je ćelavost na pečate, spada u grupu autoimunih oboljenja još uvek nepoznatog porekla. Ukoliko nije uzrokovana gljivicama ili bakterijama smatra se autoimunim oboljenjem. Uzrok je do danas nepoznat, a često se javlja udruženo sa promenama na noktima i štitnoj žlezdi. Alopecija areata najčešće prolazi u prvoj godini od nastanka oboljenja.

Telogeni efluvijum

Telogeni efluvijum je povećanje procenta dlaka u telogenoj fazi sa 10 na 20 i vise procenata, kao i difuzno proredjivanje dlake. Najčešće prouzrokovan velikim stresom, nedostatkom gvoždja, poremećajem rada štitne žlezde, postojanjem oboljenja unutrašnjih organa ili visokim temperaturama. Za ovo oboljenje je karakteristično difuzno ispadanje dlake a okidač oboljenja treba tražiti dva do četiri meseca nakon pojave simptoma.

Anageni efluvijum

Anageni efluvijum je oboljenje koje se javlja kao jedna od posledica citostatske terapije ili zračne terapije. Za oboljenje je karakteristično opadanje dlake ravnomerno po celoj poglavini. Takodje može biti posledica strogih dijeta.

Ožiljna alopecija

Ožiljna alopecija nastaje kao posledica oštećenja folikula dlake pod uticajem gljivica, bakterija ili odredjenih imunoloških procesa.

Trihotilomanija

Trihotilomanija je nesvesno povlačenje dlake iz korena. Najčešće se javlja u pubertetu a spada u poremećaje kontrole impulsa.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije kože na poglavini mogu dati vrlo dramatične slike opadanja kose sa razvijanjem ljuspanja poglavine i ožiljne ćelavosti.

Bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije mogu zahvatiti koren dlake i često ostavljaju polja bez dlake nakon izlečenja.

Hirzutizam

Hirzutizam je pojava terminalne, jake dlake kod žena po muškom principu rasporedjenosti. Uzrokovan je hormonalnim faktorima na nivou nadbubrežne žlezde ili jajnika. Ukoliko je nivo hormona u referentnim vrednostima, u pitanju je genetska predispozicija.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog