Impetigo

 

Šta je impetigo?

Impetigo je površna bakterijska infekcija izazvana beta – hemolitičkim streptokokom grupe A ili zlatnim stafilokokom. Karakteristična je za decu predškolskog uzrasta, posebno kod čestih kontakata sa drugom decom tokom boravka u vrtićima. Impetigo se može javiti i kod odraslih, a nastanku infekcije pogoduju stanja oštećene kože, postojanje ekcema, ujed insekta, opekotine i slično.

Koji su simptomi impetiga?

Početni simptom prilikom infekcije impetigom je crvenilo kože, na kojoj se formira plik, čiji sadržaj brzo postaje žućkast i lako puca, pretvarajući se u krastu boje meda. Promene se periferno brzo šire, a po otpadanju krasta ne ostaju ožiljci. Promene se lokalizuju prvenstveno na licu i šakama, ali i na kožnim promenama kod atopijskog dermatitisa, akni ili uboda insekta. Opšti znaci infekcije nisu prisutni a moguće je lokalno uvećanje limfnih žlezda. Veoma retka komplikacija kod raširene streptokokne infekcije je akutni glomerulonefritis.

Kako se leči impetigo?

Dijagnoza se može postaviti kliničkim pregledom ili se uzima bakteriološki bris kožnih promena radi izolacije uzročnika. Potrebno je nežno pranje kože toplom vodom i sapunom, radi sprečavanja daljeg širenja infekcije, kao i nanošenje odgovarajućih antibiotskih masti. Kod rasprostranjenih lezija, radi sprečavanja komplikacija daju se sistemski antibiotici. Pravilno sprovedenim higijenskim merama i lečenjem, oboljenje se povlači u roku od 7 dana. Impetigo je veoma zarazan – kontagiozan i radi toga treba ozbiljno povesti računa o širenju infekcije unutar porodice ili kolektiva.

spec.dr Sladjana Cvejić, dermatolog
dermatološka ordinacija Dermatim, Beograd