Mladeži

Mladeži, medicinski nazvani melanocitni nevusi, su promene na koži i sluzokoži koje se sastoje od grozdova ćelija koje nose pigment – melanocita.

Postoji više vrsta mladeža, različitog izgleda. Mladeži mogu varirati u boji, obliku, veličini i broju u zavisnosti od genetske predispozicije, neki od njih su prisutni od rođenja a neki se javljaju tokom života pod različitim uticajima. Takodje, broj mladeža je u direktnoj srazmeri sa stepenom izlaganja UV zracima i koliko puta je osoba izgorela na Suncu. Većina mladeža je bezazlena, ali u retkim slučajevima mladež može prerasti u karcinom zvani melanom.

mladeži beograd

Da li je preporučljivo uklanjanje mladeža?

Velika većina populacije misli da se mladeži „ne smeju dirati“ i da su osobe koje su skinule mladež kasnije od toga i umrle. To je jedna od najvećih zabluda i glavni razlog kasnog javljanja obolelih osoba na pregled kod dermatologa i intervenciju uklanjanja mladeža.

Rano otkrivanje promena na mladežu i pravovremeno uklanjanje izmenjenog mladeža je jedini siguran način za prevenciju nastanka melanoma.

Šta uraditi kada se mladež menja?

Većina mladeža koje imamo tokom života se ne menja. Nekada se oko mladeža formira pravilan beli krug i on spontano nestane – ova pojava se naziva halo naevus. Kod nekih osoba se i nakon dvadesete godine pojavljuju novi mladeži, posebno posle dužeg sunčanja. Ukoliko postoji sumnja da se ćelije mladeža menjaju neophodan je dermoskopski pregled a potom i intervencija uklanjanja mladeža sa obaveznom patohistološkom analizom.

Posebna, nova grana medicine koja aparatom (dermoskopom), razlikuje pravilne strukture mladeža od onih koje se pojavljuju u karcinomu – malignom melanomu, naziva se dermoskopija. Više o dermoskopskom pregledu mladeža možete pročitati ovde.

Koji su faktori rizika kod mladeža?

Ukoliko su mladeži prisutni u veoma velikom broju na koži tela, predstavljaju faktor rizika za nastanak melanoma. Kod osoba koje imaju preko 20 mladeža, savetuje se potpuno izbegavanje i zaštita od Sunca, povremeni samopregled mladeža i jednom godišnje pregled kod specijaliste dermatologa sa dermoskopijom, radi blagovremenog otkrivanja promena na mladežu i pravovremenog uklanjanja.

Melanom, najmaligniji karcinom kože, se u 30% slučajeva razvija na već postojećem mladežu, usled čega je neophodno javiti se lekaru ukoliko se primeti promena oblika, boje, ivice mladeža ili se neki deo mladeža izdigne. Ovaj karcinom je jedan od retkih koga je moguće u potpunosti izlečiti sa hirurškim uklanjanjem obolelog mladeža.

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog
dermatološka ordinacija DERMATIM, Beograd