Urtikarija

Koprivnjača (Urtikarija) je veoma čest alergijski poremećaj na koži, posebno kod dece i mladjih osoba. Urtikarija se karakteriše pojavom crvenih pečata na koži, izdignutih ili ravnih, različitog oblika i veličine koji su praćeni svrabom. Pečati mogu biti i u obliku belih plikova, okruženih crvenim pojasom, a osnovna osobina je da pojedinačne promene traju do nekoliko časova, a nove se javljaju u naletima. Ukoliko alergijska reakcija zahvati granicu izmedju kože i sluzokože (mesta kao očni kapak, usne, jezik ili ždrelo), dolazi do pojave otoka (angioedem), koji je više praćen bolom nego svrabom, a može biti i uzrok disajnih tegoba.

Koji su uzroci za pojavu koprivnjače?

Pokretanje koprivnjače je vezano za unošenje alergena u organizam, koji dovodi do alergijske reakcije na krvnim sudovima i daje karakterističnu promenu na koži – urtiku. Najčešći izazivači su lekovi, odredjene namirnice, bakterijska infekcija organizma, polen, paraziti ili otrovi insekata.

Mala deca češće dobijaju urtikariju izazvanu namirnicama i to onim alergogenim kao što su lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolade, med, jagodičasto voće, žumance. Ukoliko je koprivnjaču izazvao lek ili antibiotik savetuje se njegovo dalje izbegavanje. Što se tiče namirnica, posle smirivanja promena na koži, one se mogu vraćati u ishranu deteta, jedna po jedna sa razmacima od po 7 dana. Ukoliko odredjena namirnica nastavi da izaziva oticanje i disajne tegobe, svakako se ne preporučuje njeno ponovno uzimanje. Takodje, veoma često urtikariju kod dece izazivaju i crevne parazitoze.

Uzroci koprivnjače osim navedenih, mogu biti veoma brojni, tako da se u oko 70% slučajeva ne mogu otkriti. Najčešće aspirin, nesteroidni antireumatici, azo-boje i benzoati izazivaju lažne ili pseudo alergije, pa je potrebno njihovo strogo izbegavanje.

Koliko traje urtikarija (koprivnjača)?

Obično je koprivnjača prolazni poremećaj koji traje nekoliko dana ili nedelja. Ukoliko se održava duže od 6 nedelja, zahteva detaljnije ispitivanje i tada se naziva hronična urtikarija. Hronična urtikarija može biti simptom sistemskih autoimunih oboljenja i vaskulitisa.

Kakvo je ispitivanje i lečenje potrebno sprovoditi?

Ako je jasno prepoznat uzrok koprivanjače, potrebno je njegovo izbegavanje uz korišćenje antihistaminika. Detaljnija analiza krvne slike i bakteriološka ispitivanja mogu se sprovoditi tek posle 6 nedelja,a za to vreme se očekuje povlačenje akutne urtikarije. Česta alergoloska ispitivanja ne doprinose mnogo otkrivanju uzroka akutne i hronične urtikarije. Ukoliko se sumnja na odredjeni alergen, radi se odredjivanje specificnih IgE antitela na isti. Kod osoba koje uz koprivnjaču imaju i digestivne smetnje savetuje se ispitivanje infekcije sa Helicobakter pilori. Lečenje se sprovodi antihistaminicima, nesedirajućim i sedirajućim, koji se ne uzimaju u vreme dok se rade alergološka ispitivanja. Kod osoba sa angioedemom sprovodi se urgentna terapija kortikosteroidima.

Koji su posebni oblici urtikarija?

Dermografizam

Dermografizam je najčešći oblik fizičke urtikarije kada se promene na koži (urtike) javljaju već posle umerenog pritiska kože, povlačenjem vrha olovke po koži ili češanjem. Crvenilo, otok i svrab traju oko 15-30 min. Ovaj oblik urtikarije javlja se kod osoba sa atopijskom konstitucijom i lečenje nije nepohodno.

Urtikarija izazvana hladnoćom

Urtikarija koja nastaje nakon kontakta kože i sluznica sa hladnim pićima, hladnim vazduhom ili hladnim vetrom. Na izloženim delovima nastaje crvenilo, otok i svrab. Savetuje se da ovakvi pacijenti nikada ne uskaču ili naglo zaranjaju u hladnu vodu zbog opasnosti od generalizovane urtikarije.

Solarna urtikarija

Solarna urtikarija nastaje nekoliko minuta posle izlaganja suncu i povlaci se za oko jedan sat. Poštedjeni su delovi tela koji su trajno izloženi sunčevoj svetlosti, kao što su lice i šake, nasuprot polimorfnoj ospi. Česce se javlja u proleće.

Holinergička urtikarija

Holinergička urtikarija se javlja kod mladih osoba nakon intenzivnog fizičkog napora i povećanja telesne temperature, nakon unošenja jako začinjene hrane ili emocionalnog stresa. Tada se javljaju sitne, blede papule, dodatno okružene crvenim pojasom i praćene svrabom, na rukama, trbuhu, ili grudnom košu. Povlače se same za oko 30 minuta, a takvim osobama se savetuje izbegavanje zagrevanja, napetosti i preterane fizičke aktivnosti.

Kontaktna urtikarija

Kontaktna urtikarija nastaje nekoliko minuta posle kontakta kože sa alergenima, najčešće namirnicama, biljkama, lekovima ili aditivima u hrani i kozmetici. Javlja se često kod odredjenih profesija kao što su pekari, frizeri, domaćice, kuvari.

Pigmentna urtikarija

Pigmentna urtikarija se javlja u okviru oboljenja mastocitoze, koja se karakteriše pojavom urtika posle češanja zagasito crvenih i mrkih fleka na koži.